Zaterdag 22 juni in Apeldoorn - NK Sneldammen voor Jeugdteams

User avatar
Marcel Kosters
Posts: 2224
Joined: Mon Jan 20, 2003 16:13
Location: Haarlem, The Netherlands

Re: Zaterdag 22 juni in Apeldoorn - NK Sneldammen voor Jeugdteams

Post by Marcel Kosters » Sun Jun 23, 2019 13:27

Inderdaad een mooie en geslaagde dag!

Ook de test uitzending was in organisatorische en technische zin geslaagd:

1. De gehele configuratie van laptop + e-bord + 4(!) camera's werkend en in de stream gekregen. Zij het nog met een ‘houtje touwtje oplossing’ voor de PTZ camera;
2. Voltooide opbouw / aanleg van de gehele configuratie door 1 persoon tussen 9:00 en 10:30:

- montage van een PTZ camera aan het plafond;
- opstellen statiefcamera e-bord;
- trekken van kabels (ondermeer langs plafond) e-bord, PTZ camera en statiefcamera (allen over afstand van ca 20 meter) en testen deze camera’s voltooid;
- testen Wifi camera (mijn telefoon) en Facetime camera (mijn laptop) voltooid;
- opstellen van de 4 DamZ! banieren (backdrops voor zowel de 'studio' als voor de speelzaal)

3. Opstarten, instellen en testen van de 7 verschillende applicaties voor aangekondigde uitzending start (10:30 uur) voltooid.

Overmacht:

A) De bandbreedte van de internet toegang was eigenlijk niet voldoende voor video stream. Naderhand begreep ik, dat er ook een (vergeten) ip bewakingscamera van het denksportcentrum actief was en streamde, gebruik makend van hetzelfde netwerk. Mogelijk dat dit - en andere bekende en onbekende toepassingen en (mobiele?) apparaten die hetzelfde netwerk gebruikten - van invloed was op de bandbreedte. Logisch, niets aan te doen en voor deze geslaagde - ad hoc! - test niet van belang.
B) Door die bandbreedte duurde het een kwartier en 100 maal opnieuw proberen / klikken alvorens Youtube de tevoren klaar gezette en aangekondigde stream ‘accepteerde’ en uitzond. Vandaar dat de stream toch wat later begon. Aan ‘studiozijde’ echter drukte ik klokslag 10:30 uur op de uitzendknop (en in het daarop volgende kwartier nog 100x). De enige factor die de aangekondigde start om klokslag 10:30 verhinderde was de bandbreedte van de wel gewoon werkende internet aansluiting (alleen met onvoldoende bandbreedte). Het volgens planning starten van de uitzending (en daarmee van de gehele event organisatie) is natuurlijk 1 van de absolute voorwaarden voor het ‘uitzend waardig maken’ van dam events.

Voorwaarts:

Het is kwestie het systeem beter te beheersen om beter te kunnen organiseren en presenteren. In deze testuitzending stoeide ik nog met zeer basale elementen:

- audiomixer: het leren doorgronden van de configuratie en het interface van de studio software. Hierdoor werd er wel eens audio uitgezonden die bij een normale uitzending niet door zou moeten komen. En werd er ook wel eens audio niet uitgezonden die wel uitgezonden zou moeten worden :-).
- meerdere tabbladen in dezelfde browser is niet handig als je de studiosoftware op 1 van die tabbladen hebt ingericht (waardoor in de videostream de cameratab bijvoorbeeld opeens overging in een forum tab). Dat is eenvoudig te voorkomen met verschillende instances van de browser in plaats van verschillende tabs.
- verschillende resoluties en beeldverhoudingen van camera’s en deze op ‘naadloze’ wijze in het opgebouwde stream scherm overnemen.
het schakelen tussen livebord en analysebord, het uitvoeren van analyse en vervolgens weer terugschakelen naar de live partij.
- de voor een live stream relevante en optimale instellingen in de studio configuratie
- zien of de wireless lapel microfoon toch aangesloten kan worden. Deze testuitzending heb ik dat niet gedaan, omdat onzeker was of de laptop voldoende stroom / spanning kon leveren voor de dan 4 aangesloten USB devices en 1 aangesloten Thunderbolt adapter. ALS dat ook lukt, kun je dus al met 1 laptop uit 2013 (Intel i7, 1.7Ghz. 8GB geheugen) een zeer complete en in de toekomst niet verkeerd klinkende en ogende live stream organiseren.

Met wat oefening en ervaring lijkt nog (veel) meer mogelijk in deze opzet. Eerst moet nog forse winst gehaald worden uit het verder optimaliseren van de techniek en natuurlijk het format en de daadwerkelijke invulling van de uitzending zelf. Pas zodra deze een beetje niveau krijgen wordt zinvol na te denken over eventuele investering in betere hardware.

Qua inhoudelijke elementen is met deze test alvast veel bewezen:

1. Naadloos schakelen tussen (4) camera's, bijvoorbeeld tussen studio / commentator en speelzaal;
2. Volledige integratie van een huisstijl (DamZ!) in een uitzending. Zo kun je de stijl natuurlijk ook aanpassen aan bijvoorbeeld die van de hoofdsponsor van een event.
3. Gebruik van eigen telefoon als wifi camera voor bijvoorbeeld interviews. Een zeer goedkope / efficiente oplossing voor het verrijken van de stream.
4. Instream toevoegen van teksten / mededelingen aan de uitzending. Bijvoorbeeld er is even pauze etc.
5. Inbrengen van bijvoorbeeld pauze muziek (gecombineerd met pauze tekst)
6. Gebruik maken van bord in analysemodus, schakelen tussen daadwerkelijke partij en analsye;
7. Organisatie logo overlay bijvoorbeeld van KNDB;
8. Door middel van goedkope en gebruiksvriendelijke backdrops (DamZ! DamSet banier) snel de omgeving / ambiance van je uitzending bepalen;
9. Super en vrijdagavond "eventjes" door Hendrik Veenstra geregeld: het daadwerkelijk lokaal kunnen draaien van zowel de Oerterp als de demo applet van Marcel Nijman. Dit heeft tot gevolg, dat het bord in de video stream veel sneller ververst wordt. Daarbij kun je de seconden op klok zien wegtikken. De zetten komen nog wel met een iets grotere vertraging van 2-3 seconden door, maar dat is een gigantische verbetering ten opzichte van de (voor een video- of televisie stream eigenlijk onbruikbare) vertraging van 15-20 seconden.

Wordt - bij gelegenheid - vervolgd.
Nu: 28.200 DamZ! DamSets. Doel: 100.000 DamZ! DamSets zo snel mogelijk. Doe mee met 1, 10 of 100 DamZ! DamSets. De strategie is onbeperkt schaalbaar. Met club of vrienden snel besteld via marcelkosters@gmail.com.

User avatar
Marcel Kosters
Posts: 2224
Joined: Mon Jan 20, 2003 16:13
Location: Haarlem, The Netherlands

Re: Zaterdag 22 juni in Apeldoorn - NK Sneldammen voor Jeugdteams

Post by Marcel Kosters » Sun Jun 23, 2019 13:30

Terug naar het belangrijkste nieuws van gisteren: super, dat Damclub Apeldoorn bekend heeft gemaakt op woensdag 20 november een schooldam kampioenschap van Apeldoorn te organiseren! Zie http://www.damclubapeldoorn.nl/ . Dit toernooi zal binnenkort ongetwijfeld worden toegevoegd aan de DamZ! kalender die het voor dit moment nog moet doen met een link in de rechter kolom op www.damz.nl . Het schooldam kampioenschap van Haarlem staat ook in deze kalender aangekondigd voor woensdag 27 november.
Nu: 28.200 DamZ! DamSets. Doel: 100.000 DamZ! DamSets zo snel mogelijk. Doe mee met 1, 10 of 100 DamZ! DamSets. De strategie is onbeperkt schaalbaar. Met club of vrienden snel besteld via marcelkosters@gmail.com.

User avatar
Marcel Kosters
Posts: 2224
Joined: Mon Jan 20, 2003 16:13
Location: Haarlem, The Netherlands

Re: Zaterdag 22 juni in Apeldoorn - NK Sneldammen voor Jeugdteams

Post by Marcel Kosters » Wed Jun 26, 2019 17:18

Gemiste Kans
gemistekansroeterdink.png
gemistekansroeterdink.png (112.37 KiB) Viewed 942 times
Ook een experimentele uitzending heeft kijkers :) . Gerrit Roeterdink signaleerde al kijkend een gemiste kans voor Wouter Sosef!Jelle van der Eng heeft zojuist 49-43? gespeeld.
Nu: 28.200 DamZ! DamSets. Doel: 100.000 DamZ! DamSets zo snel mogelijk. Doe mee met 1, 10 of 100 DamZ! DamSets. De strategie is onbeperkt schaalbaar. Met club of vrienden snel besteld via marcelkosters@gmail.com.

Post Reply