Nationale Competitie 2011-2012

Post Reply
User avatar
Eric Sanders
Posts: 1211
Joined: Fri Sep 19, 2003 10:30
Location: Nijmegen
Contact:

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Eric Sanders » Wed Feb 08, 2012 12:56

Bert Wagendorp wrote:Er is maar één ding leuker dan de Elfstedentocht, en dat is erover speculeren. Wij laten ons door voorzitter Wiebe Wieling - nu nog volkomen onbekend, binnenkort wereldberoemd - niet vertellen wanneer het speculeren officieel mag beginnen. De Elfstedentocht is van hem, het speculeren van ons.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6258/Ber ... asme.dhtml
Why does it happen? Because it happens. - Neil Peart

Douwe Edelenbos
Posts: 349
Joined: Tue Nov 09, 2004 22:07

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Douwe Edelenbos » Wed Feb 08, 2012 13:40

Bert heeft de grote plus dat hij:

- in Grolsch-dorp is geboren;
- voor Leeuwarder Courant heeft gewerkt

maar het is en blijft een Hollander :lol: en hij kwaakt er nu met alle kikkers lustig op los. En kwakende kikkers voorspellen mooi weer....

NB. Laatste post, want eigenlijk hoort het niet thuis in de afdeling NC

groenteboer
Posts: 967
Joined: Sun Jul 01, 2007 19:57
Real name: Michel Stempher
Location: Kampen
Contact:

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by groenteboer » Thu Feb 09, 2012 01:10

Nu de Elfstedentocht in het water is gevallen, kan er weer lekker gedamd worden. Mijn clubje, Orfam, ontvangt twee Friese clubs zaterdag (Damcombinatie Fryslân en Huizum). Mentaal zijn we al in het voordeel dus, want die Friezen zijn alleen maar bezig met het verwerken van de uitspraak 'it giet net oan'. Komt allen kijken in het Overijsselse Hengelo, want het belooft extreem spannend te worden. Zo spannend dat de ambulance met personeel uit voorzorg aanwezig is om iemand die van de spanning neergaat te reanimeren.

A.Presman
Posts: 2085
Joined: Sun Aug 18, 2002 16:43
Real name: Alexander Presman
Location: the Netherlands

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by A.Presman » Sat Feb 11, 2012 18:22

Apeldoorn - Huissen 13 : 7
Attachments
20120211_175305.jpg
Eindstand
20120211_175305.jpg (100.38 KiB) Viewed 3062 times

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Hanco Elenbaas » Sat Feb 11, 2012 23:24

Fred Ivens wrote:Witte van Moort lachende derde in KNDB clubcompetitie

Apeldoorn stoot VBI van de troon

Veenendaal – Damvereniging VBI heeft voor de eerste keer in de KNDB clubcompetitie de leiding verspeeld en dat zou wel eens beslissend kunnen zijn. DC Apeldoorn stootte de koploper in de tiende en voorlaatste ronde met liefst 13-7 van de troon en heeft VBI nu achterhaald. Beide topteams staan één punt achter op Witte van Moort dat geen erbarmen kende met CEMA/De Vaste Zet (16-4). Alles is echter nog mogelijk met VBI-Witte van Moort op het programma terwijl Apeldoorn bij subtopper Denk en Zet Culemborg op bezoek moet.

Apeldoorn, dat halverwege de competitie nog kansloos leek voor de titel, liet voor de 'kraker' niets aan het toeval over en hield Joost Hooijberg en Gep Leeflang buiten de opstelling. Dat ging ten faveure van de grootmeesters Raimonds Vipulis en tienvoudig wereldkampioen Alexeï Tsjizjov. Het bleek een topzet. Waar Vipulis vorig jaar Geert van Aalten nog liet ontsnappen daar maakte hij de klus nu wél af . De stand was niet te winnen maar de Huissense captain liet zich nog beschwindelen. Ook Tsjizjov, die een reis met trein en vliegtuig van zo'n 3500 kilometer achter de rug had, kreeg een remise-eindspel op het bord maar ook Rick Keurentjes wilde te snel een punt. Als eerste had Kees Thijssen al de toon gezet voor een wel heel prettig Apeldoorns middagje. De vijfvoudige nationale titelhouder ruilde een schijf ver in de vijandelijke linies, een originele manoeuvre die de aanwezige grootmeesters (er zaten er dertien achter de borden) nog niet eerder hadden gezien. Als een granaat verwoestte het projectiel de stelling van Peter Hoogteijling.
VBI kon er zelfs niet één tegentreffer tegenover stellen hoewel er zich legio kansen voordeden. De remise bij Van Leeuwen-Meurs was geruisloos en ook bij Vatoetin-Jansen wilde het niet echt spannend worden. Fred de Koning verzuimde echter Hendrik van der Zee na diens Ghestem-doorstoot te laten vastlopen en Joost Hendriksen liet Hein Meijer nog met de schrik vrijkomen. Johan Krajenbrink voerde de druk op, kwam zo goed als gewonnen te staan maar vergiste zich waardoor Bas Messemaker op de been kon blijven. Zelfs topscorer Alexander Baljakin kreeg de winst niet rond. Alexander Presman was in een klassiekje overontwikkeld maar brak ten koste van vier (!) schijven door naar dam wat nipt voldoende bleek voor een narrow escape. Anderzijds wist Guntis Valneris – de vliegende tijdnood ten spijt – nog net het zinkende schip drijvende te houden tegen Michiel Kloosterziel, die al de scalp van Rob Clerc en Slawa Tsjegoljev had veroverd.
Captain Van Aalten gaf de opponent de eer die het tiental toekwam: 'De uitslag is wat geflatteerd maar dikverdiend. We hebben goede kansen gehad maar ze niet benut en dat heeft Apeldoorn wél gedaan'.


Verraderlijk

Witte van Moort had geen kind aan CEMA/De Vaste Zet, dat inmiddels naar de negende plaats is afgezakt en dat betekent aan het einde van de rit nacompetitie. Marino Barkel won vanuit het niets van invaller Bosch die pas in tijdnood fouten gingen maken. Gil Salomé was na een krankzinnig middenspel koelbloediger dan Patrick Casaril en Thomy Mbongo overrompelde Martijn van Gortel toen die de grip op de stelling kwijtraakte. Scherp rekenend zette Ben Provoost tegen Adiatou Ibrahim een drukwinst in winst om en Andrej Kalmakov profiteerde in het eindspel van een zetverwisseling door Ronald Schalley. Alexander Schwarzman had in een klassiekachtige stand met randschijven alle touwtjes in handen tegen talent Thijs van den Broek. De overige vier partijen eindigden in remise. Boudewijn Derkx zag nog net op tijd een verraderlijke combinatie van Leopold Sekongo en Frerik Andriessen hield zijn nadeel tegen Macodou N'Diaye binnen de remisemarge.

Denk en Zet Culemborg maakte bij Van Stigt Thans een 10-6 achterstand goed. Eerst zette Jeroen van den Akker zijn overwicht tegen Edwin de Jager in winst om en tot slot wist Derk-Jan Riesthuis in het eindspel Waldo Aliar de baas te blijven. Aliar verzuimde wel tot twee keer toe de remise maar Riesthuis had al eerder kunnen winnen. Rob Clerc tippelde bewust met open ogen in een afwikkeling met een wederzijdse dam, waar Jan Peter Patist achteraf veel spijt van had. Ron Heusdens liet tegen de voor Tjeerd Harmsma ingevallen Robert-Jan van den Akker zeer instructief positie- en combinatiespel hand in hand gaan en Patrick Stork zag in een al zéér goede stand Sjuul Verheij een blunder ontglippen. Peter van der Stap had een remisestand op het bord tegen Sven Winkel maar vier zetten doen in twee seconden bleek te veel gevraagd. Alexander Boulatov nam een spectaculaire remisecombinatie tegen Frits Luteijn en Pieter Steijlen hield zich Anatoli Gantwarg van het lijf.

Mo & Z Volendam achtte zich niet kansloos tegen Hijken DTC maar streek toch terecht de vlag (13-7). Na het derde speeluur tekende de eindstand zich al enigszins af. Alexander Georgiev zette de landskampioen nog wel op voorsprong. Henk Kalk keek na een offer tegen een vrijwel verloren positie aan, zoals de wereldkampioen na afloop weergaloos aantoonde. Daarna was het een en al Drenthe wat de klok sloeg. Cor Westerveld vond geen uitweg in het wespennest waarin hij door toedoen van Michiel Kroesbergen was beland. Ramon Sakidin redde het niet tegen Nick Hoving, Auke Scholma dolf na lang tegenstribbelen het onderspit tegen de even wild als sterk spelende Wouter Sipma en Johan Wiering was zwaar aangeslagen toen Roel Boomstra in het zesde speeluur toch nog een sluitende winst vond. Alexei Domchev moest dit keer remise maken tegen Paul Sier. Jean-Marc Ndjofang en Jan Ekke de Vries maakten er een enerverend (remise)duel van.

Thriller

Orfam Telecom Twente is na de zwaarbevochten 10-10 in de thriller met Damcombinatie Fryslân (10-10) op basis van betere bordpunten aangeland op de veilige achtste plaats. Egbert van Hattem haalde opgelucht adem na tegen Bastiaan Hollander een hachelijk avontuur te hebben overleefd. Wytse Sytsma werd grootmeesterlijk overspeeld door Harm Wiersma, die daarvoor ook de complimenten kreeg van zijn oude rivaal Vadim Virny. De Duitse titelhouder werd zelf goed in toom gehouden door Siep Buurke. Invaller Sil Wong drukte in het late middenspel Sjoerd Huitema van het bord en Yuen Wong dwong Taeke Kooistra op de knieën. De omsingeling van Michel Stempher pakte niet goed uit en moest nauwkeurig spelen om Hans Zondervan van de winst af te houden. De jarige Jos Stokkel had enige nadeel maar Robert Misans kon de voormalige Nederlandse kampioen niet echt verontrusten. Invaller Henk de Lange bereikte keurig een gelijkwaardige remise tegen Willem Leijenaar, waarna Douwe Edelenbos met een knap gespeeld eindspel oud-wereldkampioene Elena Altsjoel – mevrouw Virny – met lege handen achterliet: 9-9. Odin Mol had zijn voordeel toen al verspeeld tegen Durk de Vries en kreeg na afloop ook nog eens te horen dat hij een winnend doorbraak had gemist.

Damlust kan met opgeheven hoofd de ereklasse weer verlaten. De prestigestrijd met DES Lunteren werd na een waar foutenfestival met 11-9 in Gouds voordeel beslist, waardoor de bezoekers de rode lantaarn vaster in handen kregen gedrukt. Erik Hoogendoorn zette Damlust met een damcombinatie op voorsprong maar stijlvolle overwinningen van Aldert van Eck (overrompeling) en Erwin van Hierden (halfopenklassiek) deden de balans omslaan. Het zag er slecht voor de thuisclub uit toen Martijn van der Klis in gewonnen stand tegen Arwin Lammers misgreep en Erno Prosman, zijn plusschijf ten spijt, Daniël Merkus een remise had moeten toestaan. Martijn van IJzendoorn – genomineerd als Westlands sportman-van-het-jaar – verraste echter Marcel Monteba vanuit een klaverbladopsluiting, Teun van der Krol perste alles uit een macro-eindspel en Peter van Eck mocht zich zelfs tot matchwinner laten kronen.

Uitslagen tiende ronde:
Mo & Z Volendam – Hijken DTC 7-13
Van Stigt Thans – Denk en Zet Culemborg 10-10
DC Apeldoorn – Damvereniging VBI 13-7
Witte van Moort – CEMA/De Vaste Zet 16-4
Orfam Telecom Twente – Damcombinatie Fryslân 10-10
Damlust – DES Lunteren 11-9

Stand: 1. Witte van Moort 17, 2. Apeldoorn 16, 3. VBI 16, 4 . Hijken 14, 5. Denk en Zet 14, 6. Van Stigt Thans 12, 7. Volendam 8, 8. Twente 7, 9. De Vaste Zet 7, 10. Fryslân 7, 11. Damlust 2, 12. DES 0.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fred Ivens, perschef Koninklijke Nederlandse Dambond
0174 – 621234 / 06 – 10204996
Last edited by Hanco Elenbaas on Sat Feb 11, 2012 23:36, edited 1 time in total.

User avatar
Wishmaster
Posts: 304
Joined: Wed Nov 10, 2004 21:03
Real name: Pascal Stil
Location: Beal Feirste, Ireland
Contact:

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Wishmaster » Sat Feb 11, 2012 23:35

Ik ben erg benieuwd naar de partij van Kees, is die al ergens te vinden?
Ik kan op het moment helemaal niet op toernooibase, weet niet of dat een probleem hier of bij de server is.
everytime is a good time to take your time to have a good time

Alex
Posts: 1751
Joined: Thu Nov 20, 2003 12:52
Location: Den Haag

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Alex » Sat Feb 11, 2012 23:37

Wishmaster wrote:Ik kan op het moment helemaal niet op toernooibase, weet niet of dat een probleem hier of bij de server is.
Toernooibase ligt er al een tijdje uit. Wat deden al die mensen deze avond die normaal hun partij online zetten? :shock:

Alex
Posts: 1751
Joined: Thu Nov 20, 2003 12:52
Location: Den Haag

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Alex » Sat Feb 11, 2012 23:43

Kampioenen:
Ereklasse - n.n.b.
Hoofdklasse A - Oldehove
Hoofdklasse B - n.n.b.
1e klasse A - n.n.b.
1e klasse B - GDC
1e klasse C - 020
2e klasse A - n.n.b.
2e klasse B - n.n.b.
2e klasse C - n.n.b.
2e klasse D - vST 3
2e klasse E - Micone 2

User avatar
Luteijn
Posts: 419
Joined: Mon Nov 08, 2004 22:18
Real name: Frits Luteijn
Location: Den Haag
Contact:

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Luteijn » Sun Feb 12, 2012 09:13

Image

Gisteren mocht ik tegen Boelatov. Nog nooit eerder tegen hem gespeeld. Zoals wel meer grootmeesters met een relatief saaie stijl kan hij er toch wel wat van. Maar het kost allemaal teveel tijd. Zeker tegen een speler, die niet gehinderd wordt door angst of kennis van zetjes leidt dat tot een opmerkelijk scheve stand op de klok. In deze stand had ik meer dan een uur voorsprong op de klok. Wit heeft zojuist de meest optimale opstelling ingenomen. Als je niet op de vlucht wilt slaan met 27-31, dan moet je iets dappers doen. Na direct 19-23 39-34 heeft zwart een probleem. Immers het positioneel aangewezen 28-23 faalt op het zetje 34-30, 29-23 en 38-32 altijd prijs. Na de terugruil (19-23) 39-34 14-19x19 heeft wit 38-32x32 met centrumcontrole.

Zwart perste zoals gebruikelijk niet gehindert door zetjes de zet 3-9?! eruit. Er volgde 49-44 19-23?! De witspeler consumeerde de laatste twintig minuten van zijn tijd en besloot tot de remiseafwikkeling 38-32, die ik overigens niet gezien had. Na de partij zette Boelatov direct de stand opnieuw op het bord met de zet (3-9) 49-44 (19-23) 37-32?! (23x34) 39x30 (18-23) 32x21 (23-28) 33-29 (11-16) met een heksenketel. De zwarte manoeuvre is niet onredelijk. Immers gewoon opvangen (3-9) 49-44 (19-23) 37-32?! (23x34) 39x30 (11-16x27) 41-37 (6-11) 37-32 (11-16x27) 42-37 is best een probleem voor zwart. Wit heeft tal van damgeefcombinaties achter de hand. De manoeuvre 18-23-28 is wederom mogelijk, maar doordat wit wat materiaal heeft opgebrand aan de lange vleugel zit er nu wel een damgeefcombinatie in met 36-31, 47-41 etc.

Image

De witspeler durfde het niet aan te laten komen op deze stand met slechts een handvol minuten op de klok tegenover ruim een uur. Het gaat om 41-37 (16x27) 44-39. Zwart kan op diverse manieren in het zetje ingeleid met 39-33 lopen. Simpel is 13-19 39-33 29-24 en 38-32x3 X. Opmerkelijk slechts is ook (6-11) 39-33 29-24 38-32x24 en hij wint het verloren materiaal met rente terug. De computer adviseert (13-18) en de afwikkeling 39-33 etc. is te duur om op winst te mogen hopen. Wel kansrijk is het bekende offer 36-31 gevolgd door 38-32. zwart reageert met 9-13-19 en blijft wellicht overeind. Veel minder is (12-18?), omdat wit dan de damgeefcombinatie met 47-41 er weer in krijgt.

A.Presman
Posts: 2085
Joined: Sun Aug 18, 2002 16:43
Real name: Alexander Presman
Location: the Netherlands

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by A.Presman » Sun Feb 12, 2012 10:51

Wishmaster wrote:Ik ben erg benieuwd naar de partij van Kees, is die al ergens te vinden?
A.u.b. :

http://toernooibase.kndb.nl/opvraag/app ... wed=584764

Of hier ter plaatse.


P. Hoogteijling - K. Thijssen 0-2 1:52 1:58

A.Presman
Posts: 2085
Joined: Sun Aug 18, 2002 16:43
Real name: Alexander Presman
Location: the Netherlands

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by A.Presman » Sun Feb 12, 2012 11:02

Andere beslissing uit Apeldoorn - Huissen:R. Keurentjes - A. Chizhov 0-2 1:58 1:59

In plaats van te snel gespeelde 29...21-27 kon Alexei 4-10! spelen (dat liet hij direct na de partij zien) met als belangrijkste pointe dat na 30.33-28 volgt schitterende 14-20!! 25*12 21-27 met winst.

In toernooibase: http://toernooibase.kndb.nl/opvraag/app ... wed=584760

User avatar
Wishmaster
Posts: 304
Joined: Wed Nov 10, 2004 21:03
Real name: Pascal Stil
Location: Beal Feirste, Ireland
Contact:

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Wishmaster » Sun Feb 12, 2012 11:11

A.Presman wrote: A.u.b. :

http://toernooibase.kndb.nl/opvraag/app ... wed=584764

Of hier ter plaatse.

P. Hoogteijling - K. Thijssen 0-2 1:52 1:58
Hartelijk dank!
Volgens mij mag bij 28. 43-38 van een blunder gesproken worden. Ik zie niet waarom Peter in die stand schijf 43 weg speelt.
Last edited by Wishmaster on Sun Feb 12, 2012 11:21, edited 1 time in total.
everytime is a good time to take your time to have a good time

User avatar
Luteijn
Posts: 419
Joined: Mon Nov 08, 2004 22:18
Real name: Frits Luteijn
Location: Den Haag
Contact:

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Luteijn » Sun Feb 12, 2012 11:20

A.Presman wrote:
Wishmaster wrote:Ik ben erg benieuwd naar de partij van Kees, is die al ergens te vinden?
A.u.b. :

http://toernooibase.kndb.nl/opvraag/app ... wed=584764

Of hier ter plaatse.


P. Hoogteijling - K. Thijssen 0-2 1:52 1:58
Image

Het idee om naar 34 te ruilen werd reeds genoemd door Ton Sijbrands (in een soortgelijke stelling) dertig jaar geleden in zijn beroemde stencil. Hij merkt op dat het meestal gewoon bluf is. In deze partij is het wat, omdat wit in de diagramstand de nutteloze zet 46-41 speelt. Het enige plan in deze stand is 48-42 eventueel gevolgd door 38-32x32 en 42-38. Dan is wit ook op tijd om schijf 34 op te rapen als zwart 14-19 gevolgd door 27-32x34 doet. In de partij heeft zwart 46-41? 14-19 40-35x24 27-32x34 48-43 7-11 49-44? 17-22x22 44-40 22-28 33x22 34-39 en 13-19x39.

MenO
Posts: 1211
Joined: Thu Mar 17, 2005 16:32
Location: Phnom Penh

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by MenO » Sun Feb 12, 2012 11:59

Gisteren werd in 1B de ooit illustere wedstrijd ODB-VAD gespeeld. Het werd een mooie wedstrijd, waar over en weer punten werden weggegeven en die ODB ondanks een 9-3 voorsprong niet wist te winnen: 10-10. Herman van Westerloo, tot nu toe goed voor 17 uit 9, ging te ver tegen Krijn Toet en verloor zijn positie als topscorer. Ikzelf stond zo goed als verloren tegen Christiaan van der Schaaf (hoewel wij dit beiden niet doorhadden), maar won nog met een simpel zetje, waardoor mijn ongeslagen reeks van 20+ partijen nog even voort mag duren :D

Het werd vooral een wedstrijd met mooie eindspellen. Twee voorbeelden:

Image
Tobias Pohan - Henk Koomans

Tobias kwam in het laat middenspel verloren te staan, maar dacht hier toch nog remise bereikt te hebben. Na 10-5 volgde echter de truc met 27-32!! Ook 10-4 verliest na 17-21 en 49-44.

Image
Michel Horn - Frans van de Velde

Wit vertrouwde het eindspel na 30-25 31-36 20-14 xx 37-41 niet (14-9 41-46 33-29 en vervolgens 9-3-26-48 is vrij moeiteloos remise) en dacht snel voor de remise te gaan met:
47-42? 37x48 20-14 48x25 14x12
De overgebleven 3x2 is echter precies gewonnen! Zwart begon goed met 25-34 12-8 34-12! 8x28 31-37

Image

Wit heeft geen keus en moet op de middellijn blijven: na bijvoorbeeld 28-22 37-41 22-18 wint zwart simpel met 41-47-41-36. Dus:
28-23 37-41 23-19 41-47 33-28 en toen gebeurde het ongelooflijke: zwart gaf remise :shock:
Inderdaad kan zwart na 47-41? 28-23 niet meer winnen, maar uiteraard wél na 47-36! met standaardwinst
Toch zonde: zo vaak krijg je als dammer niet de kans om een scherp 1-om-2 eindspel te winnen...

User avatar
Luteijn
Posts: 419
Joined: Mon Nov 08, 2004 22:18
Real name: Frits Luteijn
Location: Den Haag
Contact:

Re: Nationale Competitie 2011-2012

Post by Luteijn » Sun Feb 12, 2012 12:55

Image

Gisteren werd de wedstrijd van Stigt Thans - Culemborg gespeeld. Een opmerkelijk incident vond plaats in de partij van der Stap - Winkel. Het ging dus nergens meer om. Dan zou enige sportiviteit dus op zijn plaats zijn. In de zettenreeks 14-19x9?? 33-28 21-27 48-42 37x48 40-35x24 9-14 24-20 werd na lang nadenken door de zwartspeler 27-32????? gespeeld in de hoop dat zijn tegenstander er niet in zou slagen om de stukken tijdig van het bord te halen en de klok in te drukken. Dat lukte dus niet. Persoonlijk vind ik zetten als 27-32 nooit kunnen. Ook al zou er het gaan om het wereldkampioenschap. In een competitiewedstrijd is dit gewoon wangedrag...

In de diagramstand is een redelijk winstkans het offer 25-30 34x25 21-27 33-28 13-19 etc.

Post Reply