Suriname

Post Reply
User avatar
Andrew Tjon A Ong
Posts: 1318
Joined: Tue Nov 04, 2003 14:04
Location: Maarssen

Re: Suriname

Post by Andrew Tjon A Ong » Tue Sep 11, 2018 01:37

Bron: "De Ware Tijd" 10/9/18

COMMENTAAR: Eeuwige onrust
10/09/2018 12:00

Image

PARAMARIBO - HET ROMMELT VERSCHRIKKELIJK bij diverse sportbonden in het land. Bij de taekwondo-associatie botert het niet, bij pencak silat heb je een associatie en een federatie die beide zeggen hetzelfde doel na te streven, bij de judofederatie zijn coaches en vechters boos nadat door gebrek aan financiën een afvaardiging werd afgeblazen, terwijl ook bij het Surinaams Olympisch Comité niet alle neuzen dezelfde kant op staan. Maar de Surinaamse Dambond spant de kroon.

Op 29 augustus werd er een motie van wantrouwen aangeboden die met vrij grote zekerheid zou worden aangenomen. Nog voordat die in stemming werd gebracht, is het bestuur onder leiding van Henry Sjoerwamo opgestapt. Daarmee is voor de derde keer in vier jaar het bestuur opgestapt/gevallen. Een opmerkelijke uitspraak van de ex-voorzitter was dat hij "opgelucht" is dat hij geen leiding meer geeft aan de bond. En dat heeft zijn reden.

Door de jaren heen, en er lijkt geen einde aan te komen, wordt elk bestuur geplaagd door 'muiterij'. Geen jaar gaat voorbij of de Surinaamse Dambond komt negatief in het nieuws. Er zijn altijd spanningen en ruzies bij deze bond. Wat niet verandert zijn de 'onruststokers'. Bij elk bestuur van de dambond dat valt of voortijdig afhaakt, wordt de actie geleid door dezelfde opposanten. Alsof dat hen een kick geeft. Maar zelf in het bestuur gaan, doen ze nooit. Als je pretendeert het zo goed te kunnen of dat de mensen die er zitten zo slecht zijn, toon ballen en ga het bestuur leiden.

Nee, ze wippen een bestuur, zorgen ervoor dat er een andere in de plaats komt en op het moment dat de nieuwe groep spreekwoordelijk niet naar hun pijpen danst, moet ze plaatsmaken. Nu is er een commissie van vijf man die de lopende zaken moet afhandelen en zo spoedig mogelijk voorstellen moet doen voor het kiezen van een nieuw bestuur. Positief, zou je zeggen, was het niet dat zeker twee personen in de commissie een 'bevlekt' (dam)verleden hebben.

Sommige leden hebben elkaar ooit zelfs beschuldigd van praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Het is dus de vraag of er binnen de commissie consensus zal worden bereikt over de aanpak. Maar gezien de historie vraag je je ook af wie zich nu nog gaat lenen voor een bestuursfunctie bij deze bond, wetende dat met de wispelturige, geboren opposanten je constant op de wipstoel zit. De grote verliezer in dit geheel zal de damsport zijn.
https://marktplaza.nl/winkels/damboekshop

User avatar
Andrew Tjon A Ong
Posts: 1318
Joined: Tue Nov 04, 2003 14:04
Location: Maarssen

Re: Suriname

Post by Andrew Tjon A Ong » Mon Apr 08, 2019 14:07

Bron: "De Ware Tijd" 07/04/19

Overgangsbestuur neemt over bij dambond

07/04/2019 22:39 - Guillano Bruce
Image
PARAMARIBO -

Er lijkt langzaamaan een eind te komen aan de turbulente periode bij de Surinaamse Dambond (SDB). Zondag is tijdens een algemene ledenvergadering op de Openbare Nijverheidsschool aan de Kafiluddistraat een overgangsbestuur in het leven geroepen dat voorlopig sturing zal geven aan de bond.

Het bestuur staat onder leiding van Nelius Codrington die voorlopig dus fungeert als voorzitter van de SDB. Don Carlos Elliot is ondervoorzitter. De vijf andere functies worden ingenomen door Dew Jaddoe (secretaris), Rudie Benschop (penningmeester en tweede secretaris), Hemradj Basdewsing (commissaris), Santosh Bhagwandas (commissaris ICT en materiaal) en Marcel Oostburg (commisaris publiciteit).

Sinds september vorig jaar zat de dambond praktisch zonder leiding. Toen gaf het bestuur onder leiding van Henry Sjoerwamo er de brui aan. Sjoerwamo en de andere bestuursleden hielden het voor gezien vanwege onvrede bij een groot deel van de lidverenigingen. Vooral het gegeven dat de verdwijning van gelden maar niet adequaat verklaard kon worden, zette kwaad bloed bij hen.

Maar het overgangsbestuur dat nu waarneemt wil dat alles achter zich laten. "Hopelijk komt er nu rust en kunnen we de gelederen sluiten", aldus publiciteitsman Oostburg. "We kijken niet meer achterom maar richten ons nu op de toekomst."

Het overgangsbestuur mag aanzitten tot hooguit twee weken voor 31 december, wanneer het damjaar wordt afgesloten. Binnenkort begint de voorlopige leiding met het proces voor de voorbereiding van nieuwe verkiezingen waar er een permanent bestuur gekozen zal worden.
https://marktplaza.nl/winkels/damboekshop

User avatar
Andrew Tjon A Ong
Posts: 1318
Joined: Tue Nov 04, 2003 14:04
Location: Maarssen

Re: Suriname

Post by Andrew Tjon A Ong » Tue Nov 12, 2019 22:32

Bron: "De Ware Tijd" 12/11/19
Bekende Nederlandse damcoach filmde stiekem Surinaamse jeugddammer
Image
12/11/2019 10:26 - Guillano Bruce

PARAMARIBO - De Nederlandse damcoach Henk Stoop wordt er óók van verdacht vorig jaar beeld te hebben gemaakt van een dammer uit Suriname die toen vijftien jaar oud was. Eerder bleek al dat de mentor een meerderjarige dammer uit Wit-Rusland in zijn badkamer zou hebben vastgelegd met een verstopte camera.

Tegen Stoop is maandag een celstraf geëist van twaalf maanden, waarvan negen voorwaardelijk. Hij wordt verdacht van het vervaardigen en bezitten van kinderporno én het filmen van dammers in zijn badkamer met een verborgen camera. "Ik heb niets misdaan", sprak hij aangeslagen in de rechtbank van Zutphen. Naast de grotendeels voorwaardelijke celstraf hoorde S. een proeftijd van vijf jaar eisen, waarin hij niet met minderjarigen om mag gaan en geen activiteiten binnen het dammen mag ontplooien. De rechter doet op 25 november uitspraak.

De zaak kwam aan het rollen toen een Wit-Russische speler vorig jaar november een camera ontdekte in de badkamer in het huis van Stoop in Culemborg. De damcoach, die in Suriname vaker damlessen heeft verzorgd aan onder meer jeugddammers, houdt vol dat hij de camera gebruikte om zijn eigen gezondheid in de gaten te houden na een zware jichtaanval. Hij had die verstopt in een doos, omdat hij er anders te bewust mee bezig zou zijn, herhaalde Stoop. Hij was de camera 'vergeten' weg te halen toen hij bezoek kreeg van de dammer uit Wit-Rusland.

Bronnen van de Nederlandse krant De Gelderlander, die het nieuws naar buiten bracht, beweren dat Stoop ook een Surinaamse dammer, die vorig jaar vijftien jaar was, zou hebben gefilmd. Het vermoeden bestaat dat het gaat om de inmiddels zestienjarige Quincy Ngawikromo, die namens Suriname een paar keer aan het jeugd-WK heeft meegedaan en net als andere jeugddammers onderweg naar de mondiale toernooien een paar keer bij Stoop logeerde. In 2018 gebeurde dat voor het laatst.

Eerder dit jaar kreeg Ngawikromo, die in Nickerie woont, de Surinaamse politie op bezoek. "Ze zijn hem wat vragen komen stellen", zegt de moeder van de Surinaamse jeugddammer. "Toen wij begrepen waar het om ging, hebben we ook meteen aangifte gedaan. Hij is verhoord te Corantijnpolder en we hebben de aangifte in Nieuw-Nickerie gedaan." De jeugddammer zelf heeft niets opgemerkt toen hij bij Stoop bleef. "Hij schrok wel een beetje toen hij dat van de verborgen camera hoorde omdat de coach hem veel hielp. Maar hij heeft zelf niets verdachts of zo opgemerkt", aldus de moeder van Ngawikromo.

Bij Stoop thuis nam de politie meerdere geheugenkaarten in beslag. Op één van de kaartjes werd een gewist bestand teruggevonden van een 'manspersoon' die naakt in de badkamer van de damcoach douchte. Vermoedelijk gaat het om Ngawikromo. Het is nog afwachten of Stoop daadwerkelijk schuldig bevonden wordt. Maar alleen al om het feit dat er een onderzoek tegen hem liep, maakt moeder Ngawikromo zich zorgen om haar zoon en andere jeugddammers. "Wie weet kan het ook dat andere jongens gefilmd zijn", zegt ze. "Daarom is het goed dat er een onderzoek gedaan wordt en daarom hebben wij ook direct aangifte gedaan."

'Ridicuul' en 'volkomen ongeloofwaardig', zo bestempelde de officier van justitie de verklaring van Stoop over zijn jicht. Volgens de officier zou de verdachte tegenover anderen hebben verklaard dat hij vorig jaar wist van de komst van de politie en daarom bestanden zou hebben gewist. De man zegt dat hij in die tijd erg ziek was en daarom "niet meer zo goed weet" wat hij toen allemaal heeft gezegd. "Als ik iets had gewist, zou ik dat ook anders gedaan hebben. Ik weet echt wel hoe je iets definitief moet wissen."

Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak. Volgens haar is er 'gerommeld' met de in beslag genomen geheugenkaarten en is de Wit-Rus, die een schadevergoeding van 7.100 euro wilde, uit op geld. Stoop oogde tijdens het pleidooi van zijn advocaat geëmotioneerd. Hij barstte in tranen uit toen hij meldde dat hij het de officier zeer kwalijk neemt dat hij "keihard" beweert dat er geen jicht in het spel is. "Ik wil eigenlijk nog maar één ding vragen", waren zijn laatste woorden. "Maak hier een einde aan. Ik heb niets misdaan." Al beseft de damcoach dat hij de schijn "heel erg tegen" heeft.
https://marktplaza.nl/winkels/damboekshop

User avatar
Andrew Tjon A Ong
Posts: 1318
Joined: Tue Nov 04, 2003 14:04
Location: Maarssen

Re: Suriname

Post by Andrew Tjon A Ong » Sat Nov 16, 2019 23:49

Bron: "De Ware Tijd" 14/11/19

Debipersad haalt volle buit op Curaçao Open

14/11/2019 20:12 - Van onze redactie

Image
Foto: Google Images

PARAMARIBO
- Van de negen Surinaamse dammers die meedoen aan de Curaçao Open Challenge is Sharvan Debipersad de enige die de volle buit haalde uit de derde en vierde speelronde van het internationaal toernooi. Debipersad versloeg dinsdag de Costaricaan Walter Rodrig Quesada en kreeg een dag later ook de Curaçaose Federatiemeester (MF) Raoul Alias klein. Door die prestatie is hij de hoogst geranschikte Surinamer op de ranglijst van 62 deelnemers.

Debipersad bezet met zes punten de negende plek die hij met twee andere dammers deelt. MF Niaaz Salarbaks staat op de negentiende plaats met vijf punten. Hij kwam in zowel de derde als vierde ronde niet verder dan remises tegen de Cubaan Emilio Segura Lar Gilberto en landgenoot John Schmeltz. Ook Schmeltz heeft vijf punten, maar vanwege weerstandpunten bezet hij de 21ste plek. Hij verloor in zijn andere partij van de Nederlander Evert Wiskerke.

Amoni Afonsoewa bezet met vier punten de 27ste plaats die hij met drie anderen deelt. Hij speelde dinsdag remise tegen de Curaçaose MF Carlos Lorevil en verloor gisteren van diens landgenoot Amaury Perlata. Phavankoemar Basdewsing en MF Arief Salarbaks hebben eveneens vier punten en delen de 31ste plaats met vier andere spelers.

Basdewsing versloeg in de derde ronde landgenoot Dewsaran Sital en sleepte daarna een remise uit het vuur tegen Arief Salarbaks, die in zijn andere partij een remise afdwong van de Canadese Internationaal Meester (MI) Shang Wong Louiceus. Marcel Oostburg staat met drie punten op plek nummer 41. Hij kwam niet verder dan remises tegen de Dominicaan Paulino Cabrera Reward en de Trinidadiaan Peter Marecheau. Jaikishan Sital heeft eveneens drie punten en deelt de 45ste plaats met twee andere dammers. Hij verloor achtereenvolgens van de Curaçaoënaar Alfred Benito en Lorevil.

Dewsaran Sital is op de 54ste plaats de Surinamer die het laagst op de ranglijst staat. Hij verloor van Basdewsing en sleepte daarna een remise uit het vuur tegen de Venezolaan Thomas Henriquez. Darya Tkachenko gaat momenteel aan de leiding. De vrouwelijke Internationaal Grootmeester heeft acht punten, één punt meer dan haar Russische landgenoot en huidig wereldkampioen GMI Alexander Georgiev. Louiceus staat met zes punten op de derde plaats.
https://marktplaza.nl/winkels/damboekshop

User avatar
Andrew Tjon A Ong
Posts: 1318
Joined: Tue Nov 04, 2003 14:04
Location: Maarssen

Re: Suriname

Post by Andrew Tjon A Ong » Tue Apr 07, 2020 02:34

Dambond 'royeert' club Guno Burleson

Image

Guno Burleson (r) en Marcel Oostburg tegenover elkaar tijdens het Surinaams kampioenschap dammen. Ook in de kwestie rond het vervallen verklaren van het lidmaatschap van Suriname Tulip staan de twee tegenover elaar. Foto: Jason Leysner

PARAMARIBO - Het lidmaatschap van Suriname Tulip is "vervallen verklaard" door de Surinaamse Dambond (SDB). Dat blijkt uit een schrijven van 30 maart van secretaris Dew Jaddoe aan Guno Burleson, voorzitter van de damvereniging.

Volgens het SDB-bestuur heeft Suriname Tulip haar financiële verplichtingen verzaakt ondanks dat ze drie keer via email (28 mei en 13 november 2019 en 11 januari 2020) is aangeschreven daarover. Daarom is besloten op basis van de statuten het lidmaatschap van de damvereniging vervallen te verklaren. "Dit betekent het verlies van alle rechten en voordelen welke aan het lidmaatschap verbonden zijn", aldus de slotzin van Jaddoe.

Burleson, nationaal damkampioen van Suriname, bevestigt tegenover de Ware Tijd het schrijven te hebben ontvangen. "Het is vorige week gemaild, maar niets klopt", aldus de clubvoorzitter. Het hindert hem ook dat SDB-commissaris Marcel Oostburg "vroegtijdig" deze informatie op Facebook plaatste. Echter, hij geeft toe niet verrast te zijn. "Het is een persoonlijk ding", beweert hij.

Burleson vindt dat er met verschillende maten wordt gemeten door het bestuur, omdat volgens hem ook andere verenigingen niet hebben betaald, waaronder zelfs de clubs van de SDB-bestuursleden Oostburg en Hemradj Basdewsing. "Niemand heeft betaald", geeft hij aan, ook op basis van harde informatie die hij van andere lidverenigingen zelf heeft gekregen.

Het is volgens hem niet voor het eerst dat clubs een achterstand hebben. Hij neemt daarbij het woord "gedoogd" in de mond. "Het betalen van contributie door in principe alle lidverenigingen geschiedt na een jaar, in elk geval niet de drie maanden die in de statuten worden genoemd. Dus het is gedoogd. Meestal betalen we allemaal pas bij het begin van het jaar of bij bijzondere algemene ledenvergaderingen", vertelt hij.

En belangrijker, volgens hem is geen enkele vereniging eerder geroyeerd om deze reden. "En nota bene zonder weerwoord of na een geboden deadline." Dat sterkt hem in zijn vermoeden dat het doorgestoken kaart is en "persoonlijk tegen mij is gericht". "Men wil mij uitschakelen. Ze willen me muilkorven om verder te gaan met hun duistere agenda", stelt hij veelbetekend zonder in detail te gaan.

Uit verkregen informatie blijkt dat op 27 november 2013 het SDB-bestuur onder leiding van Robur Levens dezelfde sanctie had getroffen tegen The Dragon van Oostburg, nadat die wel vijf keer was aangeschreven om haar ledental door te geven en aan de financiële verplichtingen te voldoen. Dat wordt beaamd door Burleson. "Echter kreeg hij (Oostburg, ... red.) toch de kans op een alv alsnog te betalen en werd The Dragon niet geroyeerd."

De contributie van de SDB was geruime tijd SRD 20, maar de maandelijkse bijdrage werd op 1 februari 2018 verhoogd naar SRD 40. In artikel 7 van de statuten is opgenomen dat het lidmaatschap verloren gaat door het niet betalen van de contributie en andere financiële verplichtingen gedurende de tijd van drie maanden (sub b) en royement (sub d).

De wijze van afschrijving en royement wordt in het huishoudelijk reglement geregeld, "doch het bestuur beslist over het royement met beroep op de algemene ledenvergadering", staat nog vermeld. De Ware Tijd heeft contact gezocht met de SDB om duidelijkheid te krijgen in de aantijgingen van Burleson dat het om een hetze gaat en dat ook andere verenigingen een contributieachterstand hebben. Echter, de pogingen bleven vruchteloos.

Bron: De Ware Tijd 06/04/20
https://marktplaza.nl/winkels/damboekshop

User avatar
Andrew Tjon A Ong
Posts: 1318
Joined: Tue Nov 04, 2003 14:04
Location: Maarssen

Re: Suriname

Post by Andrew Tjon A Ong » Wed May 20, 2020 14:13

OUD-DAMBONDVOORZITTER VLIJTER OVERLEDEN
19/05/2020 15:06 - Terence Oosterwolde

Image
Ronny Vlijter (l) is zaterdag overleden.

PARAMARIBO - Sporticoon Ronald 'Ronny' Rudolf Vlijter is niet meer. De oud-voorzitter van de Surinaamse Dambond (1978-82) en eerste preses van de Pan-Amerikaanse Damfederatie (1980-88) is op 16 mei overleden op 78-jarige leeftijd. Hij wordt woensdag in besloten kring gecremeerd.

Hoewel vooral zijn verdiensten in de damwereld bekend zijn, blijkt uit informatie ontleend aan 'De eerste Surinaamse sportencyclopedie' van Ricky W. Stutgard dat Vlijter veelzijdig is geweest. Hij heeft verschillende zaalsporten en het voetbal beoefend. Maar ook in de zwemwereld heeft hij zijn sporen verdiend.

In 1966 behaalde de Surinamer een diploma uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen. Een jaar later slaagde hij voor het instructeursdiploma en in 1973 werd hij door de bond aangesteld als examinator voor het afnemen van verschillende examens reddend zwemmen.

Vlijter stichtte de zwemvereniging Trapoen en na zich in Nederland bekwaamd te hebben in reddend zwemmen, richtte hij - terug in Suriname na negen jaar - de trainings- en reddingsorganisatie S-75 op. Vlijter, ook oprichter van de Surinaamse Bond tot Redden van Drenkelingen (SBRD), zei ooit dat hij de "eerste zwarte man" is geweest die beheerder was van het zwembad Spes Patriae in Nederland.

Maar zijn grootste verdiensten kwamen in de damsport, die aan hem werd geïntroduceerd door Surland-collega en topdammer Franklin Waldring. Vanaf maart 1979 bekleedde Vlijter de functie van voorzitter en binnen een jaar verwierf hij een functie binnen de Werelddambond (FMJD). Hij werd tijdens het congres van januari 1980 belast met de Amerika's.

In april van hetzelfde jaar werd de Surinamer de eerste voorzitter van de Pan-Amerikaanse Damfederatie. Die overkoepeling werd opgericht tijdens het zone-viertoernooi in Suriname. Ook na zijn bestuursperiode bleef Vlijter de damsport volgen. Op 17 augustus 2012 presenteerde hij in Theater Unique onder meer zijn damboek 'Zijn damproblemen, rasproblemen of staatsproblemen?'.

In februari 2018 werd de oud-voorzitter gehuldigd door de Jongerenfederatie Wanica. Als persoon die de ontwikkeling van de damsport jaren heeft ondersteund kwam hij in aanmerking voor een award. Jofewa stipte daarbij zijn verdiensten aan: oud-voorzitter van de Surinaamse Dambond, mede-oprichter van de Pan-Amerikaanse Damfederatie, bestuurslid van de Werelddambond, auteur van zeker vijf damboeken en trainer van jeugdigen.

Eén van Vlijters zonen, Rineo, heeft in de Verenigde Staten gebasketbald. Na in Suriname te hebben gespeeld voor SCVU, kwam hij in de VS uit voor de St. Ambrose University. In 2001 werd hij gekozen door Columbus Riverdragons, die uitkwam in de NBA Development League. Rineo Vlijter heeft ook meegedaan aan de CuraSur Masters. Jongere broer Tereshko heeft ook gebasketbald in Suriname.

Bron: "De Ware Tijd" 19-05-20
https://marktplaza.nl/winkels/damboekshop

Post Reply