Spelregels

Post Reply
User avatar
Klaas van der Laan
Posts: 895
Joined: Wed Sep 24, 2003 13:19
Real name: Klaas van der Laan

Spelregels

Post by Klaas van der Laan » Wed Jan 15, 2020 14:50

Op de KNDB-site staat in het wedstrijdreglement:
3.4
Een schijf die na een zet de overkant van het dambord heeft bereikt,
promoveert tot dam. De spelers maken de schijf als dam herkenbaar
('kronen' de schijf) door er een tweede schijf bovenop te plaatsen.
3.5
Zolang een dam niet gekroond is, mag een speler er niet mee spelen.


Als een dam niet gekroond is, moet je dan een andere zet doen?
Flow with the Go

ildjarn
Posts: 1495
Joined: Tue Aug 22, 2006 15:38
Real name: Joost de Heer

Re: Spelregels

Post by ildjarn » Wed Jan 15, 2020 15:22

Nee, je mag pas een zet uitvoeren als de dam gekroond is, dus als je een zet met die dam moet doen (bijv. omdat het het enige stuk is, of omdat je moet slaan) moet je eerst de dam kronen, en dan pas de zet uitvoeren.
Lasst die Maschinen verhungern, Ihr Narren...
Lasst sie verrecken!
Schlagt sie tot -- die Maschinen!

frank teer
Posts: 79
Joined: Mon Oct 09, 2006 13:43

Re: Spelregels

Post by frank teer » Wed Jan 15, 2020 16:51

Als je toch met de ongekroonde dam zet is dat een onreglementaire zet en mag de tegenstander eisen dat je de zet terugneemt en correct speelt door eerst te kronen en dan te zetten. Overigens, gekroond of niet, de dam blijft wel een dam ook al heb je met een ongekroonde dam gespeeld. Internationaal is de reglementering nog iets scherper: ook het dam halen zonder te kronen is onreglementair en de tegenstander mag eisen dat de zet wordt gecorrigeerd.

Bonja
Posts: 173
Joined: Wed Nov 05, 2003 21:35
Real name: Bennie Hiddink
Location: Vorden

Re: Spelregels

Post by Bonja » Wed Jan 15, 2020 21:37

En als je dan 2 zetten later er achter komt dat je vergeten bent de dam te kronen? Maar hij staat niet meer op de damlijn!
En moet je de klok ook weer omzetten? Het was een onreglementaire zet als er geslagen word zonder te kronen?

frank teer
Posts: 79
Joined: Mon Oct 09, 2006 13:43

Re: Spelregels

Post by frank teer » Wed Jan 15, 2020 22:58

Er moet niks; als je tegenstander niet kroont of met een ongekroonde dam speelt heb je het recht correctie te eisen. Daarvoor mag je de klok omzetten. Daarnaast hebben beide spelers op ieder moment het recht om alsnog te kronen zonder dat daarvoor ingewikkeld hoeft te worden gedaan.

Post Reply