Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post Reply
hendrikv
Posts: 85
Joined: Sun Jul 17, 2005 09:04
Real name: Hendrik Veenstra
Location: Oerterp
Contact:

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by hendrikv » Thu Jul 10, 2014 19:11

Het invoeren van onreglementaire zetten met de applet kan ook prima. (zie de bijlage die ik hierbij toevoeg)
Je moet hier wel een paar extra klikjes voor zetten. Reglementaire zetten zullen veel meer gaan voorkomen (hopelijk) en daarom hebben we dan ook gefocust om dit zo eenvoudig mogelijk te maken.

Als je bijvoorbeeld continue onreglementaire zetten wilt kunnen invoeren, betekent dit dat.
1. de gebruiker begin en eindveld moet aanklikken.
2. de gebruiker alle geslagen schijfen moet aanklikken om te verwijderen.
3. Het omzetten naar geldige zetnotatie erg lastig wordt. Dus de gebruiker ook nog eens de zet moet noteren via veldnummers.

Gebruikersvriendelijkheid vind ik in deze fase van het in gebruik nemen van de oplossing erg belangrijk. Veel gebruikers hebben misschien niet zoveel ervaring met tablets dus het aantoetsen van een schijf kan dan al iets wat lastig zijn.
In de toekomst kan er altijd nog gekeken worden naar het minder gebruikersvriendelijk maken ten faveure van bijv. veldsuggesties waar de schijf heen kan slaan.

Zoals Piet al aangeeft mag je pas nadat de zet op het bord gespeeld is, de zet op de tablet invoeren. Dit ondervangt al veel van de informatie die je eventueel zou kunnen gebruiken.

Een andere optie is trouwens om het spelen van onreglementaire zetten in zijn geheel te verbieden :-)
Attachments
invoeren_onreglementaire_zet.pdf
(490.04 KiB) Downloaded 80 times

henk stoop
Posts: 900
Joined: Sun Nov 02, 2003 00:02

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by henk stoop » Thu Jul 10, 2014 21:01

De tablet verandert iets heel wezenlijks aan de onreglementaire zet. De onreglementaire zet is vaak onbedoeld en in de partij regelmatig niet opgemerkt.
Vooral bij:
- tijdsdruk
- zwakkere spelers
- lastige meerslag
- lastige slag met een dam

In de praktijk doet de tegenstander in die gevallen een tegenzet, en zijn beide spelers zich van geen kwaad bewust.

Bij noteren met de tablet krijgen beide spelers een signaal dat zij een onreglementaire zet willen invoeren. Consequenties:
- tegenstander heeft een optie waar hij zich anders niet van bewust was, namelijk terug laten zetten en een andere zet eisen
- de gemoedstoestand van beide spelers verandert

Paul van de Veen
Posts: 496
Joined: Sat Oct 18, 2008 11:35

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Paul van de Veen » Fri Jul 11, 2014 01:05

Eerst een aparte mode selecteren voor je een onreglementaire zet kunt invoeren lijkt me een omslachtige procedure :lol:
Nu zal er (tegenwoordig......) waarschijnlijk geen dammer zijn die opzettelijk onreglementaire zetten uitvoert.
Dus evident dat een onbewuste onreglementaire zet probleemloos ingevoerd moet kunnen worden, zonder enige waarschuwing of wat dan ook van het invoermedium.
Anders is de tablet een niet-toegestaan hulpmiddel bij het spel.

Vraag is wel hoe ver je moet gaan. In de praktijk zie je soms de meest fantastische onreglementaire zetten zoals je eigen schijven slaan en wegnemen, met een schijf van de tegenpartij slaan enz.
Dat in een invoerapplet mogelijk maken gaat ontzettend moeilijk worden. (Klassiek noteren is overigens óók ontzettend moeilijk..)
Aangenomen dat zulke blunders vanaf tenminste de 1e klasse NC niet voorkomen, blijven onreglementaire zetten als niet slaan, (hé, dat komt mij als tegenpartij goed uit! Gauw een zet!), of incorrecte damslagen wel degelijk over. Zo'n niet opgemerkte foutieve damslag die wel genoteerd kan worden want denkbaar binnen de basisregels van het spel moet toch "du moment" ingevoerd kunnen worden, zonder enige signalering of vereiste omschakeling van mode of instelling?
Vergelijk met de electronische damborden, (in essentie ook een 'invoerdevice').
Vanaf 2007 is bij de ontwikkeling veel aandacht besteed aan het gegeven dat op een dambord álles mogelijk is, ook foutieve zetten. En het electronische bord mag op geen enkele manier het spel beïnvloeden. Dus alles is toegestaan op een electronisch dambord.

@Hendrik: Zoals Piet al aangeeft mag je pas nadat de zet op het bord gespeeld is, de zet op de tablet invoeren. Dit ondervangt al veel van de informatie die je eventueel zou kunnen gebruiken.

De huidige praktijk is dat spelers soms eerst hun zet noteren voor ze 'm uitvoeren. Is dacht ik toegestaan. Dat kan toch niet ineens anders worden?

Piet Bouma
Posts: 3521
Joined: Sun Nov 02, 2003 13:05
Location: Harlingen

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Piet Bouma » Fri Jul 11, 2014 09:43

De onreglementaire zet is zeker een issue bij de tabletinvoer.
Maar we moeten het ook niet overdrijven. Hoe vaak komt het in de praktijk voor? En als het gebeurt is de partij achteraf eigenlijk van generlei waarde, en wordt er alleen nog humoristisch naar gerefereerd.

Je kan er ook anders naar kijken. De tabletinvoer constateert dat er onreglementair wordt gespeeld. Dit betekent niet volgens de spelregels.
Onze schaakbroeders vinden dat als het geconstateerd wordt, er altijd teruggegaan moet worden naar de positie voor de onreglementaire zet (FIDE-reglement). Wij niet. Wij geven de keuze aan de tegenstander tot doorspelen, ja of nee.
Voor de zuiverheid van het spel, zelfs het aanleren van het spel, is het verbieden van de onreglementaire zet en altijd terugzetten een optie. Daar zou een FMJD-reglementscommissie bij het dammen best eens naar kunnen kijken.
Vergelijk het eens met de doellijntechnologie die ingevoerd is. Een scheidsrechterlijke dwaling (wel of niet doelpunt) wordt door nieuwe elektronische technologie, als deze aanwezig is, gecorrigeerd.
Een spelersdwaling (de onreglementaire zet) wordt door nieuwe elektronische technologie, als deze gebruikt wordt, geconstateerd en kan gecorrigeerd worden. Technische vooruitgang.

Hetzelfde geldt voor het alleen aantikken van een schijf als het een verplichte slag betreft. Wij noteren dan vaak een x, zonder volledige notatie. De tabletinvoer maakt van de x gelijk de slag 28x19. Gemak dient de mens. Technische vooruitgang.

Morgen begint het toptoernooi Heerhugowaard Open. Twintig partijen elektronische borden en maximaal 80 partijen via tabletinvoer. Hendrik is druk bezig om dit gecombineerd(!) in één display voor elkaar te krijgen. Een enorme uitdaging, 100 partijen live! De organisatie durft het aan.
Als dat slaagt…
De eerste ronde zal het meeste problemen geven. Paringen worden op het laatste moment gemaakt en moeten dan zowel op software elektronische borden en tablets worden ingevoerd/geselecteerd.
Als de technische infrastructuur het houdt, is het een enorme boost en hoop ik dat iedere damliefhebber de komende week zijn/haar ogen op Internet uitkijkt.
Snel zal ook de discussie komen om invoer via de smartphone toe te staan. Forumtijgers, wat vinden we daarvan?
https:toernooibase.kndb.nl More than 300.000 games on applet, more than 982.000 results, more than 12.000 games broadcasted (semi-)live, more than 9.200 inserted tournaments!

User avatar
Jan Pieter
Posts: 2430
Joined: Sat Sep 27, 2003 05:37
Real name: Jan Pieter Drost

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Jan Pieter » Fri Jul 11, 2014 13:29

Paul van de Veen wrote:Dus evident dat een onbewuste onreglementaire zet probleemloos ingevoerd moet kunnen worden, zonder enige waarschuwing of wat dan ook van het invoermedium. Anders is de tablet een niet-toegestaan hulpmiddel bij het spel.
Het is duidelijk dat bij tablet-notatie een onreglementaire zet eerder opvalt dan bij de huidige geschreven notatie, maar wat is daar mis mee? Wie zijn tegenstander dat voordeel niet gunt, moet gewoon geen onreglementaire zetten spelen. Niet de nieuwe, maar de huidige situatie is onwenselijk: een onreglementaire zet spelen, en daar nog mee weg kunnen komen ook. Het lijkt me alleen maar goed wanneer daar een eind aan komt.

Piet Bouma
Posts: 3521
Joined: Sun Nov 02, 2003 13:05
Location: Harlingen

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Piet Bouma » Sat Jul 12, 2014 13:51

Heerhugowaard Open:

82 partijen live via elektronische borden en tabletinvoer. Een nieuw wereldrecord!
De elektronische borden hebben een herstart gehad :cry: maar dat mag de pret niet drukken!
https:toernooibase.kndb.nl More than 300.000 games on applet, more than 982.000 results, more than 12.000 games broadcasted (semi-)live, more than 9.200 inserted tournaments!

krijn ter braake
Posts: 68
Joined: Tue Mar 25, 2008 13:56

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by krijn ter braake » Sat Jul 12, 2014 22:09

Paul van de Veen wrote:
De huidige praktijk is dat spelers soms eerst hun zet noteren voor ze 'm uitvoeren. Is dacht ik toegestaan. Dat kan toch niet ineens anders worden?
Het is zover ik weet zeker niet toegestaan om eerst te noteren en dan te zetten. Soms gebeurt het dat ik iemand bijvoorbeeld een combinatie van vijf zetten vooruit zie noteren. Op die manier kan hij er achterkomen dat de combinatie die hij in gedachten heeft toch niet klopt. Het is een vorm van aantekeningen maken, en dat mag niet.

Piet Bouma
Posts: 3521
Joined: Sun Nov 02, 2003 13:05
Location: Harlingen

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Piet Bouma » Sun Aug 24, 2014 20:35

Vanaf heden is het mogelijk in Toernooibase te registreren of men
a) akkoord is met notatie/semi-live display via tabletinvoer
b) zelf tabletinvoer wil doen
c) niet akkoord is met tabletinvoer door de tegenstander.

Gebruikers met een account, kunnen dit zowel voor zichzelf als clubgenoten (zou heel mooi zijn als men clubgenoten hiervoor even benaderd) registreren.

Daarnaast kunnen clubbeheerders registreren of hun clublokaal is voorzien van Wifi en kan men eventuele bijzonderheden hierover melden.
https:toernooibase.kndb.nl More than 300.000 games on applet, more than 982.000 results, more than 12.000 games broadcasted (semi-)live, more than 9.200 inserted tournaments!

Jasper Daems
Posts: 416
Joined: Tue Jan 20, 2004 19:29
Location: Dongen

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Jasper Daems » Mon Aug 25, 2014 11:23

Piet Bouma wrote:Vanaf heden is het mogelijk in Toernooibase te registreren of men
a) akkoord is met notatie/semi-live display via tabletinvoer
b) zelf tabletinvoer wil doen
c) niet akkoord is met tabletinvoer door de tegenstander.

Gebruikers met een account, kunnen dit zowel voor zichzelf als clubgenoten (zou heel mooi zijn als men clubgenoten hiervoor even benaderd) registreren.

Daarnaast kunnen clubbeheerders registreren of hun clublokaal is voorzien van Wifi en kan men eventuele bijzonderheden hierover melden.
Wordt hiermee bedoeld dat de speler zelf een tablet moet hebben, of is het voldoende als een speler het wil doen indien hem/haar een tablet ter beschikking wordt gesteld?

Piet Bouma
Posts: 3521
Joined: Sun Nov 02, 2003 13:05
Location: Harlingen

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Piet Bouma » Mon Aug 25, 2014 13:03

Jasper Daems wrote:
Piet Bouma wrote:Vanaf heden is het mogelijk in Toernooibase te registreren of men
a) akkoord is met notatie/semi-live display via tabletinvoer
b) zelf tabletinvoer wil doen
c) niet akkoord is met tabletinvoer door de tegenstander.

Gebruikers met een account, kunnen dit zowel voor zichzelf als clubgenoten (zou heel mooi zijn als men clubgenoten hiervoor even benaderd) registreren.

Daarnaast kunnen clubbeheerders registreren of hun clublokaal is voorzien van Wifi en kan men eventuele bijzonderheden hierover melden.
Wordt hiermee bedoeld dat de speler zelf een tablet moet hebben, of is het voldoende als een speler het wil doen indien hem/haar een tablet ter beschikking wordt gesteld?
Als een speler vooraf weet dat hem/haar een tablet ter beschikking wordt gesteld, kan hij voor b) kiezen.
Overigens kan de keuze altijd aangepast worden.
https:toernooibase.kndb.nl More than 300.000 games on applet, more than 982.000 results, more than 12.000 games broadcasted (semi-)live, more than 9.200 inserted tournaments!

User avatar
Jan Pieter
Posts: 2430
Joined: Sat Sep 27, 2003 05:37
Real name: Jan Pieter Drost

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Jan Pieter » Mon Aug 25, 2014 15:51

Piet Bouma wrote:Als een speler vooraf weet dat hem/haar een tablet ter beschikking wordt gesteld, kan hij voor b) kiezen.
Is het niet logischer om hier van te maken 'iedereen die de bereidheid heeft zijn partij op een tablet in te voeren, onafhankelijk van de vraag of er een tablet beschikbaar is'? Dan weet je inderdaad niet zeker of de betreffende speler tablet-invoer doet, maar dat weet je sowieso niet, ook niet bij degenen die wel een tablet hebben. Ook zij zullen om diverse redenen het apparaat niet altijd gebruiken.

Piet Bouma
Posts: 3521
Joined: Sun Nov 02, 2003 13:05
Location: Harlingen

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Piet Bouma » Mon Aug 25, 2014 17:21

Jan Pieter wrote:
Piet Bouma wrote:Als een speler vooraf weet dat hem/haar een tablet ter beschikking wordt gesteld, kan hij voor b) kiezen.
Is het niet logischer om hier van te maken 'iedereen die de bereidheid heeft zijn partij op een tablet in te voeren, onafhankelijk van de vraag of er een tablet beschikbaar is'? Dan weet je inderdaad niet zeker of de betreffende speler tablet-invoer doet, maar dat weet je sowieso niet, ook niet bij degenen die wel een tablet hebben. Ook zij zullen om diverse redenen het apparaat niet altijd gebruiken.
Ik heb de vraagstelling veranderd in: invoer met eigen tablet. Onder "eigen" versta ik dan in eigen bezit of ter beschikking gesteld door familieleden, buren etc. en eigen club.
In dat geval is er geen sprake van een "dedicated" tablet. En is ook de vrijwilligheid van toestaan belangrijk. Uiteraard kan men het apparaat niet altijd gebruiken (allerlei zaken kunnen spelen: vergeten, niet opgeladen etc. etc.).

Ik ga ervan uit dat als er sprake is van tablets beschikbaar gesteld door toernooi-organisaties of bonden er wel sprake is van een "dedicated" tablet. En dan kunnen vooraf nadere bepalingen omtrent gebruik en toestaan vastgesteld worden.
https:toernooibase.kndb.nl More than 300.000 games on applet, more than 982.000 results, more than 12.000 games broadcasted (semi-)live, more than 9.200 inserted tournaments!

Peter van Heun
Posts: 458
Joined: Mon Nov 17, 2003 13:07

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Peter van Heun » Sat Aug 30, 2014 22:59

Ik heb een vraagje over de wifi tijdens de NC. Weet iemand of een digitaal device kleiner dan 7 inch als toegangspunt voor wifi (tethering) toegestaan in de NC?

Piet Bouma
Posts: 3521
Joined: Sun Nov 02, 2003 13:05
Location: Harlingen

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Piet Bouma » Sat Aug 30, 2014 23:23

Peter van Heun wrote:Ik heb een vraagje over de wifi tijdens de NC. Weet iemand of een digitaal device kleiner dan 7 inch als toegangspunt voor wifi (tethering) toegestaan in de NC?
Het wordt wel heel technisch nu.
Ik weet in ieder geval dat Hendrik Veenstra de vraag heeft gesteld of tablets uitgerust met 3G/4G
niet gebruikt kunnen worden als er geen Wifi in speellokaal is.
Met mobiele telefoon een Wifi hotspot (tethering) realiseren, is m.i. vrijwel hetzelfde als Wifi in speellokaal.
Wel is er soms een maximum aan apparaten wat via zo'n mobiel kan gaan (bij mij acht).
Het beste kan de vraag aan de KNDB gesteld worden. Die gaan over de reglementering bij de NC.
Zelf moet je wel je datalimiet in de gaten houden...... :D
https:toernooibase.kndb.nl More than 300.000 games on applet, more than 982.000 results, more than 12.000 games broadcasted (semi-)live, more than 9.200 inserted tournaments!

Alex
Posts: 1751
Joined: Thu Nov 20, 2003 12:52
Location: Den Haag

Re: Innovatie: vervanging notatiebiljet door tablet/I-Pad?

Post by Alex » Sun Aug 31, 2014 12:13

Piet Bouma wrote:
Peter van Heun wrote:Ik heb een vraagje over de wifi tijdens de NC. Weet iemand of een digitaal device kleiner dan 7 inch als toegangspunt voor wifi (tethering) toegestaan in de NC?
Het wordt wel heel technisch nu.
Ik weet in ieder geval dat Hendrik Veenstra de vraag heeft gesteld of tablets uitgerust met 3G/4G
niet gebruikt kunnen worden als er geen Wifi in speellokaal is.
Met mobiele telefoon een Wifi hotspot (tethering) realiseren, is m.i. vrijwel hetzelfde als Wifi in speellokaal.
Wel is er soms een maximum aan apparaten wat via zo'n mobiel kan gaan (bij mij acht).
Het beste kan de vraag aan de KNDB gesteld worden. Die gaan over de reglementering bij de NC.
Zelf moet je wel je datalimiet in de gaten houden...... :D
Als de mobiele telefoon(s) in beheer wordt/worden gegeven bij de arbiter, lijkt me dit geen probleem. Uiteraard op trilstand maar afgaan met geluid gebeurt op eigen risico...

Post Reply