KNDB Competitie 15-16: welke club helpt Team Afrika?

User avatar
Marcel Kosters
Posts: 2230
Joined: Mon Jan 20, 2003 16:13
Location: Haarlem, The Netherlands

KNDB Competitie 15-16: welke club helpt Team Afrika?

Post by Marcel Kosters » Tue May 26, 2015 20:49

VOORSTEL VOOR UW CLUB:

1. Uw club krijgt 15 nieuwe leden;
2. Uw club wordt (lands)kampioen;
3. Uw club kan met school- en andere promotionele activiteiten profiteren van de gelijktijdige aanwezigheid van tien toppers;
4. Uw club draagt actief bij aan promotie van de damsport in Nederland en aan een voor de overige deelnemers aan de KNDB competitie optimale oplossing.

Omdat we vóór 1 juli de (initiële) teamopstellingen aan de KNDB moeten doorgeven én omdat de lancering van dit team voorbereiding nodig heeft, vragen we clubs die geïnteresseerd zijn en een win-win situatie zien, zo snel mogelijk, doch vóór 16 juni contact met mij – marcelkosters@gmail.com – op te nemen.

TOELICHTING:

Dit voorjaar besloot dampromotor en -sponsor Maarten van Leenen om in de KNDB competitie 2014-2015 een team met louter Afrikaanse spelers te lanceren. Enerzijds biedt dit team kansen voor talentvolle spelers die tot nu alleen op het Afrikaanse continent hebben gedamd en anderzijds kan met dit team mooie promotie voor de damsport in Nederland worden gemaakt. Voor dit laatste loopt al een initiatief.

Maar Maarten heeft één probleem: dit team gaat akelig sterk worden. Qua niveau zachtjes gezegd een forse ereklasser. Vijf vaste spelers – Macodou N'Diaye, Thomy Mbongo, Luc Baya, Leopold Sekongo en Losseni Savané hebben hun medewerking bevestigd. Tien andere spelers, geboren op het Afrikaanse continent en wonend in Afrika of in Europa, kunnen zich via Heerhugowaard Open 2015 plaatsen. De huidige deelnemerslijst van Heerhugowaard Open - http://heerhugowaardopen.nl/index.php/e ... rticipants - leert, dat ondermeer vice wereldkampioen Jean Marc Ndjofang, Afrikaans kampioen 2014 Freddy Loko Luzayadio, Afrikaans kampioen 2012 Joel Atse, WK 2013 -gangers Charles Beavogui Akoi en Adonis Ano, GMI N'Diaga Samb en GMI Leopold Kouogueu zich samen met andere getalenteerde spelers voor het team kunnen plaatsen. In verband met een maximale verblijfsduur van 90 dagen bij een regulier visum wordt iedere van de vijf resterende teamplaatsen ingevuld door twee roulerende Afrikaanse top tien spelers uit Heerhugowaard Open.

Qua speelkracht hoort dit team natuurlijk in de ereklasse, maar we hebben nog geen plaats in de ereklasse kunnen vinden. De pogingen hiertoe tot nu zijn - tegen de verwachting in, want ondernemers zijn optimistische mensen - gestrand.

Het zich uit de competitie terugtrekkende Volendam wilde zijn plek niet overdragen en de KNDB besloot de vrijgevallen plaats toe te kennen aan de beste verliezer van de KNDB nacompetitie. Het invullen van de ereklasse plaats van SNA binnen de – democratisch gerunde - club bleek ook niet haalbaar.

Vervolgens is overleg met CEMA de Vaste Zet Geleen gestart, waarbij insteek was om CEMA 1 in de hoofdklasse volledig te verafrikaniseren en om dit team onder de vlag van CEMA te laten uitkomen. Het Afrikaanse team kan wat Maarten betreft onder iedere clubvlag uitkomen. Helaas besloot CEMA na constructief beraad dat deze oplossingsrichting niet geschikt was voor CEMA. Een voorstel vervolgens aan de ALV van SNA om een samenwerkingsverband met enkele regionale clubs proberen aan te gaan (en de 'val' van spelers uit het eerste team te minimaliseren) haalde het niet.

Er is dus al wat geprobeerd om tot een voor alle deelnemers aan de KNDB Competitie zo goed mogelijke oplossing te komen. Tot nu echter is de uitkomst, dat Team Afrique in september in de KNDB Tweede Klasse van start gaat als SNA 3 of 4. Omdat SNA een aantal piepjonge aanstormende talenten heeft, betekent dit dringen om de plaatsen in de drie resterende teams.

Aan de lancering van Team Afrique in de tweede klasse zullen we publicitair wel een draai kunnen geven en daarmee voldoen aan de primaire doelstelling van dit team. Ook de team spelers zullen er het beste van maken, hoewel zij zich vooral verheug(d)en op een debuut in een hogere klasse. De 'slachtoffers' zo vrezen wij, zijn de overige deelnemende teams in de KNDB tweede klasse C en met name die teams, die zelf ook graag kampioen zouden willen worden en promoveren. Als het niet anders kan, zal Team Afrique in de tweede klasse van start gaan.

Hoewel we al veel mogelijkheden hebben onderzocht en geprobeerd, willen we via dit forum nog een poging wagen en roepen iedere club, die een of meerdere teams in eerste, hoofd- of ereklasse heeft, te bekijken, of bovenstaand voorstel ook mooie resultaten kan brengen voor de eigen club.
Nu: 28.200 DamZ! DamSets. Doel: 100.000 DamZ! DamSets zo snel mogelijk. Doe mee met 1, 10 of 100 DamZ! DamSets. De strategie is onbeperkt schaalbaar. Met club of vrienden snel besteld via marcelkosters@gmail.com.

Michel Stempher
Posts: 1108
Joined: Thu Mar 01, 2012 20:34
Real name: Michel Stempher
Location: Kampen

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Michel Stempher » Tue May 26, 2015 23:24

Ik wil absoluut niet racistisch overkomen (ik strijd juist voor een veel tolerante wereld tegenover minderheden (niet alleen etnische minderheden, maar ook bijvoorbeeld andersgeaarden)), maar ik heb de ervaring dat bij ieder team spelers wel praten met elkaar tijdens de wedstrijd. Dit wordt normaal gesproken niet bestraft, omdat "mensen toch niet gaan voorzeggen". Maar hoe wordt erop gereageerd als dit Team Afrika, evenals andere teams, een damwedstrijd als een sociaal uitje beschouwt en ook gesprekken met elkaar gaat voeren in een taal die de meeste Nederlanders niet verstaan?

Ik vermoed dat zeer veel mensen -misschien ik ook wel- vrezen (uiteraard geheel onterecht) voor smerig spel, zodra Afrikaanse spelers praten met elkaar in een taal die niet verstaan wordt. Nu zullen niet veel mensen naar de arbiter stappen hiervoor, maar wel met een vieze smaak in de mond zitten. De tweede klasse is daarom echt een vreselijke klasse voor zo'n topteam om in te starten. Dit is bij uitstek de klasse waarin 'plezierdammers' spelen. Deze hebben echt geen zin om de hele wedstrijd met niemand te kunnen praten.

Over het team zelf: ik vind het maar een vreemde gedachte dat uitsluitend mensen van een bepaald continent, in dit geval Afrika, geaccepteerd worden in het team. Het idee om deze mensen ook een podium in de sterkste damcompetitie van de wereld te geven, is uitermate sympathiek en ondersteun ik volledig! Maar op de huidige manier kleeft er ook een onsmakelijk randje aan: de situatie dat mensen van andere continenten absoluut niet welkom zijn in dit team.

Paul van de Veen
Posts: 499
Joined: Sat Oct 18, 2008 11:35

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Paul van de Veen » Wed May 27, 2015 00:55

Michel Stempher wrote:.....Afrikaanse spelers praten met elkaar in een taal die niet verstaan wordt.
Dat 'probleem' speelt eigenlijk eerder voor de teams met een meerderheid aan Russische spelers want die spreken/verstaan dezelfde taal. Afrika is een groot continent met héél veel talen. Ik kan me voorstellen dat Engels of Frans ook onderling de gehanteerde taal is.
Michel Stempher wrote:De tweede klasse is ... echt een vreselijke klasse voor zo'n topteam om in te starten.
Ja, lijkt mij toch ook. 't Hele idee is sympathiek maar als dit het resultaat is, een Ereklasse-waardig team dat in de 2e klasse uitkomt, volgend jaar 'dus' promoveert naar de 1e klasse, het jaar daarop 'dus' promoveert naar de Hoofdklasse, 'dus?' (misschien) promoveert naar de Ereklasse, is dat nou echt de enige mogelijkheid?

GuidoB
Posts: 2325
Joined: Sun Sep 21, 2003 21:43

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by GuidoB » Wed May 27, 2015 03:04

Wat is er bijzonder aan een team dat bestaat uit gekleurde spelers? Bij CCR speelde dit seizoen tegen ons Jaap Riesenkamp niet mee en toen hadden ze geen enkele blanke speler meer over. Toen Gandhi naar de nationale competitie was gepromoveerd en Ton Sijbrands en Kees Thijssen waren vertrokken, speelden ze met louter spelers van buitenlandse afkomst.

Ik had niet bedacht dat er promotionele waarde zou uitgaan van een team met donkere spelers. Daar zouden we in Rotterdam toch meer mee kunnen doen. Ik neem aan dat een team dat bestaat uit anderhalve handvol Surinamers en Antillianen, een Turk en een Chinees bij de Rotterdamse basisschooljeugd meer aanspreekt dan een stel Afrikanen uit landen waar ze nog nooit van hebben gehoord.

Michel Stempher
Posts: 1108
Joined: Thu Mar 01, 2012 20:34
Real name: Michel Stempher
Location: Kampen

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Michel Stempher » Wed May 27, 2015 03:12

GuidoB wrote:Wat is er bijzonder aan een team dat bestaat uit gekleurde spelers? Bij CCR speelde dit seizoen tegen ons Jaap Riesenkamp niet mee en toen hadden ze geen enkele blanke speler meer over. Toen Gandhi naar de nationale competitie was gepromoveerd en Ton Sijbrands en Kees Thijssen waren vertrokken, speelden ze met louter spelers van buitenlandse afkomst.

Ik had niet bedacht dat er promotionele waarde zou uitgaan van een team met donkere spelers. Daar zouden we in Rotterdam toch meer mee kunnen doen. Ik neem aan dat een team dat bestaat uit anderhalve handvol Surinamers en Antillianen, een Turk en een Chinees bij de Rotterdamse basisschooljeugd meer aanspreekt dan een stel Afrikanen uit landen waar ze nog nooit van hebben gehoord.
Het bijzondere eraan is dat niet-gekleurde spelers geweerd worden uit het team. Gandhi is van voor mijn tijd dus hier kan ik niet over oordelen.

User avatar
Marcel Kosters
Posts: 2230
Joined: Mon Jan 20, 2003 16:13
Location: Haarlem, The Netherlands

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Marcel Kosters » Wed May 27, 2015 07:37

We hopen op een club die een win-win voor zichzelf ziet en zien bericht(en) van deze strekking graag tegemoet.

Gemeenschappelijke taal is het in Nederland breed onderwezen Frans, dat moet niet meer communicatie uitdaging opleveren dan een tiental met Russisch als gemeenschappelijke taal. Bovendien spreken enkele leden van het team prima Nederlands en zal een Nederlands en Frans sprekende coach het team begeleiden.

Worst case scenario is dat de clubs in de tweede klasse C komend seizoen veel extra promotie mogelijkheden krijgen aangeboden tezamen met interessante analyses door grootmeesters in ruil voor een sterk gereduceerde kans op promotie (promotie blijft via tweede plaats en nacompetitie bereikbaar).
Last edited by Marcel Kosters on Wed May 27, 2015 07:56, edited 1 time in total.
Nu: 28.200 DamZ! DamSets. Doel: 100.000 DamZ! DamSets zo snel mogelijk. Doe mee met 1, 10 of 100 DamZ! DamSets. De strategie is onbeperkt schaalbaar. Met club of vrienden snel besteld via marcelkosters@gmail.com.

GuidoB
Posts: 2325
Joined: Sun Sep 21, 2003 21:43

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by GuidoB » Wed May 27, 2015 07:56

Ik houd niet van mensen die in herhaling vallen en niet op elkaars argumenten ingaan. Voor mij alweer einde discussie.

User avatar
PeterHt
Posts: 416
Joined: Mon Oct 13, 2003 17:51

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by PeterHt » Wed May 27, 2015 10:03

Ik vind het bewonderenswaardig dat er steeds maar positievelingen zijn die enthousiaste dam-ideeen bedenken!
Waarschijnlijk is Marcel er vooral bij gebaat dat hier mensen reageren die iets zien in dit plan. Volgens mij is zijn vraag welke clubs met hem willen meedenken, en anders niet.

In het verlengde daarvan valt het me overigens op dat nog niemand heeft opgemerkt dat waarschijnlijk seizoen 2015-2016 wordt bedoeld, en niet 2014-2015. Dat zou een makkelijk inkoppertje zijn om het maar een slecht idee te vinden...

Tot slot, ik heb mij nooit een minderheid gevoeld, juist altijd zeer gewenst, tijdens de prachtige jaren bij Gandhi. De Bijlmerkampioenschappen, de ritjes tijdens de provinciale competitie en de befaamde Internationale Bijlmertoernooien staan in mijn geheugen gegrift.

User avatar
Jan Pieter
Posts: 2430
Joined: Sat Sep 27, 2003 05:37
Real name: Jan Pieter Drost

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Jan Pieter » Wed May 27, 2015 12:06

Nederlandse Grondwet, Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Nu vindt iedereen het reuze sympathiek, maar hoe zou men reageren als er een team komt dat 'slegs vir blankes' is?

Eric van Dusseldorp
Posts: 4245
Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Eric van Dusseldorp » Wed May 27, 2015 12:26

Jan Pieter wrote:Nederlandse Grondwet, Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Nu vindt iedereen het reuze sympathiek, maar hoe zou men reageren als er een team komt dat 'slegs vir blankes' is?
Team Afrika is gelinkt aan een continent, niet aan huidskleur.
Dan mag het wel.
http://www.ericsdamsite.com
http://www.thailandopen.nl
http://dammen.startpagina.nl

User avatar
Jan Pieter
Posts: 2430
Joined: Sat Sep 27, 2003 05:37
Real name: Jan Pieter Drost

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Jan Pieter » Wed May 27, 2015 12:29

Eric van Dusseldorp wrote:
Jan Pieter wrote:Nederlandse Grondwet, Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Nu vindt iedereen het reuze sympathiek, maar hoe zou men reageren als er een team komt dat 'slegs vir blankes' is?
Team Afrika is gelinkt aan een continent, niet aan huidskleur.
Dan mag het wel.
Nee hoor. Moet een werkgever eens doen, bij een vacature zeggen dat die wel ingevuld mag worden door Aziaten, maar niet door Afrikanen. Staat hij meteen voor de rechter.

User avatar
Marcel Kosters
Posts: 2230
Joined: Mon Jan 20, 2003 16:13
Location: Haarlem, The Netherlands

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Marcel Kosters » Wed May 27, 2015 13:05

Peter vat perfect samen dat ik deze draad begon met een oproep :-).

Wie ondertussen aandrang voelt, mag gerust de broek op de enkels laten zakken, door de hurken gaan en een heerlijke drol draaien. Neem anderen svp niet kwalijk als zij bovenwinds blijven :-).

Problemen bedenken is een kunst en wat dat betreft moeten wij - na de gehele dam community inclusief de KNDB een buitenkans voor dammen in het algemeen en de eigen club in het bijzonder te hebben geboden - geen probleem maken van lancering in tweede klasse.

We hebben ons te houden aan het kader dat we met z'n allen hebben afgesproken. En als clubs binnen dat kader en binnen dit tijdsbestek geen ruimte hebben om met ons voor het dammen en voor de eigen club te ondernemen, dan respecteren we dat.

Een ander (regeltjes) kader dan dat van de KNDB erbij halen doet grotesk aan, maar ik ben ervan overtuigd dat het team iedere toets - hoe academisch ook - kan doorstaan. Maar daar gaat het hier dus niet om.

Laten we van de mooie dag genieten en zien of we misschien elders dan in deze draad weer wat nuttigs voor het dammen kunnen doen. Ondertussen staat mijn mailbox open voor clubs die hier een mooie kans zien! (Ik trek mij terug uit deze oproep-draad: de oproep is m.i. voldoende toegelicht).
Nu: 28.200 DamZ! DamSets. Doel: 100.000 DamZ! DamSets zo snel mogelijk. Doe mee met 1, 10 of 100 DamZ! DamSets. De strategie is onbeperkt schaalbaar. Met club of vrienden snel besteld via marcelkosters@gmail.com.

Walter
Posts: 96
Joined: Fri Jul 13, 2012 19:23
Real name: Walter Thoen

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Walter » Wed May 27, 2015 13:12

Jan Pieter wrote:
Eric van Dusseldorp wrote:
Jan Pieter wrote:Nederlandse Grondwet, Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Nu vindt iedereen het reuze sympathiek, maar hoe zou men reageren als er een team komt dat 'slegs vir blankes' is?
Team Afrika is gelinkt aan een continent, niet aan huidskleur.
Dan mag het wel.
Nee hoor. Moet een werkgever eens doen, bij een vacature zeggen dat die wel ingevuld mag worden door Aziaten, maar niet door Afrikanen. Staat hij meteen voor de rechter.
Wat een werkgever wel of niet mag vind ik niet erg relevant. Het lijkt me dat een club er voor mag kiezen een team samen te stellen met alleen jeugdspelers, of met alleen vrouwen of met alleen spelers geboren in Afrika.

Ik hoop dat het plan slaagt (het doet me denken aan "Allez Allez Zimbabwe" en dat project was helaas niet uitsluitend positief in het nieuws, maar daar kan SNA hopelijk van leren). Promotie met Team Afrique in Nederland lijkt me heel positief. Het zou echter ook mooi zijn als Team Afrique promotie zou kunnen doen in Afrika zelf.

User avatar
Marcel Kosters
Posts: 2230
Joined: Mon Jan 20, 2003 16:13
Location: Haarlem, The Netherlands

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Marcel Kosters » Wed May 27, 2015 13:16

Walter wrote: Ik hoop dat het plan slaagt (het doet me denken aan "Allez Allez Zimbabwe" en dat project was helaas niet uitsluitend positief in het nieuws, maar daar kan SNA hopelijk van leren). Promotie met Team Afrique in Nederland lijkt me heel positief. Het zou echter ook mooi zijn als Team Afrique promotie zou kunnen doen in Afrika zelf.
Toch nog heel even: Allez Allez Zimbabwe gaan we googlen / nog niet bekend mee. En er loopt al een initiatief en promotie in Afrika zelf hoort daar ook bij.

Update: google komt met ondermeer dit resultaat: http://nl.wikipedia.org/wiki/Allez_Allez_Zimbabwe . Eén belangrijk verschil met Allez Allez Zimbabwe is in ieder geval, dat dammen - in tegenstelling tot de wielrennerij - in het DNA van Afrika zit. Dit is ook niet een bobslee- of schaatsteam. Afrika hoeft niet te leren dammen, Afrika is de wereldtop. Dammen hoort in een aantal Afrikaanse landen al bij de bekendste populairste sporten / spellen.

Nergens anders zul je zulke diepgaande, uren durende filosofische gesprekken puur over de aard van het spel kunnen voeren en nergens anders wordt met zoveel vuur, passie en ook kameraderie gespeeld. This is Africa:

Last edited by Marcel Kosters on Wed May 27, 2015 14:07, edited 1 time in total.
Nu: 28.200 DamZ! DamSets. Doel: 100.000 DamZ! DamSets zo snel mogelijk. Doe mee met 1, 10 of 100 DamZ! DamSets. De strategie is onbeperkt schaalbaar. Met club of vrienden snel besteld via marcelkosters@gmail.com.

Eric van Dusseldorp
Posts: 4245
Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11

Re: KNDB Competitie '14-'15: welke club helpt Team Afrika?

Post by Eric van Dusseldorp » Wed May 27, 2015 13:59

Jan Pieter wrote:
Eric van Dusseldorp wrote:
Jan Pieter wrote:Nederlandse Grondwet, Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Nu vindt iedereen het reuze sympathiek, maar hoe zou men reageren als er een team komt dat 'slegs vir blankes' is?
Team Afrika is gelinkt aan een continent, niet aan huidskleur.
Dan mag het wel.
Nee hoor. Moet een werkgever eens doen, bij een vacature zeggen dat die wel ingevuld mag worden door Aziaten, maar niet door Afrikanen. Staat hij meteen voor de rechter.
Je mag op basis van nationaliteit discrimineren (in de klassieke betekenis van onderscheid maken). Zo is 'Minder Marokkanen', ofschoon heel onsympathiek, niet strafbaar. 'Minder Berbers' wel.
http://www.ericsdamsite.com
http://www.thailandopen.nl
http://dammen.startpagina.nl

Post Reply