Suriname

Post Reply
User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Suriname

Post by Hanco Elenbaas » Thu Jan 11, 2007 04:46

De Ware Tijd, 8 januari 2007
http://www.dwtonline.com/website/nieuws ... 0&id=25922

Sewnath nog steeds koploper damcompetitie De Straal

08/01/2007

Paramaribo - Shrikrishna Sewnath, die sinds de zesde ronde de koppositie overnam in het intern damkampioenschap van ‘De Straal’, is ook na de achtste ronde niet van die positie weg te krijgen.


Hij won van Melroy Wiroredjo.
Uitslagen: Ramoe Hoelas - Ramdath Ramharak 2-0; Oesman Rodjan - Rabin Nanhoe 1-1; Harry Algoe - Herman Djojopawiro 2-0; Dalimoen Kasadi - Wishes Nanhoe 2-0; Benny Gopal - Sandjai Dhauntal 2-0; Sharief Rodjan - Soerinder Sadhoe 1-1; Inhaal: Ramalan Samingoen - Ramharak 2-0; Hoelas - Wiroredjo 2-0; Dhauntal - Djojopawiro 2-0.
Top 5: 1. Sewnath 14 punten; 2. Nanhoe 12; 3. Gopal 11; 4. Sharief Rodjan 11; 5. Ronny Koendjbiharie 10 punten.-.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu Jan 11, 2007 04:52

Voor acht pagina's Surinaams Damnieuws van december 2005 t/m december 2006, zie het topic 'Dammer aangehouden':
http://www.fmjd.org/bb/viewtopic.php?t=1368&start=0
t/m
http://www.fmjd.org/bb/viewtopic.php?t=1368&start=105

Kampioenschap van Suriname 2007:
http://www.fmjd.org/bb/viewtopic.php?t=1778

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Fri Jan 12, 2007 22:48

Dagblad Suriname, 12 januari 2007
http://www.dbsuriname.com/sport.asp

Guno Burleson:
‘We hebben een sterke case tegen de Surinaamse Dambond’

Er is momenteel een rechtszaak in voorbereiding tegen de Surinaamse Dambond. Enkele dammers, onder wie ook IM Guno Burleson en Gerson Bendt, vinden dat de laatste verkiezingen van de Surinaamse Dambond tegen de statuten in zijn gehouden. ‘Het bestuur heeft gewoon geknoeid bij de afgelopen verkiezingen. Ze hebben tegen de statuten gehandeld,’ zegt IM Guno Burleson. De hoofdissue is volgens Burleson dat er maar 3 verenigingen (Robinhood Variant, Naks en Randjiet Boys) zijn die rechtspersoonlijkheid bezitten en mogen deelnemen aan de verkiezing. Maar bij de verkiezingen onlangs hebben heel wat verenigingen die geen rechtspersoonlijkheid bezitten, meegedaan. Er waren zelfs verenigingen waarvan velen, vooral de meeste topdammers, voor het eerst van hoorden. Een ander punt dat Burleson stoort is dat het nieuwe bestuur gewoon het beleid van het vorige bestuur voortzet.

<center>Image</center>

‘We zullen dit keer niet wachten totdat het laat wordt, maar zullen direct de zaak voorleggen op de groene tafel. Er doen enkele dammers van de actiegroep onder protest mee met de nationale kampioenschappen, omdat ze heel lang geen wedstrijden hebben gespeeld,’ zegt Burleson. Marcel Oostburg, een prominente trekker van de actiegroep die ook meedoet aan de damkampioenschappen, zegt dat hij formeel niet op de hoogte is van een rechtszaak tegen de dambond. Ook is het niet waar dat hij onder protest deelneemt aan de Hakrinbank damkampioenschappen 2007. Als individuen proberen een rechtszaak aanhangig te maken, is dat hun goed democratisch recht.

<center>Image</center>

Oostburg zegt dat de actiegroep in een vergadering binnenshuis had besloten dat een commissie met onder andere Oostburg, Burleson en Kamaal Gafoerkhan gesprekken moest voeren met het bestuur. Deze gesprekken waren positief en besloten werd het nieuwe bestuur te ondersteunen. ‘Dat de actiegroep mee gaat met het nieuwe bestuur is te zien aan het feit dat er ongeveer 30 actieleden meedoen aan de huidige damkampioenschappen. Dat een grote financiële instantie als Hakrinbank achter deze kampioenschappen staat en de politie, die ook deel was in het damconflict, zijn tehuis weer beschikbaar stelt, heeft mij gemotiveerd om deel te nemen aan dit toernooi,’ zegt Oostburg.

‘Bendt en ik weten het beter hoe het moet binnen de dammerij. Het bestuur had bij aantreden advies moeten vragen aan de damtop wat haar voornemens waren. Maar ze hebben verzuimd dat te doen. We hebben een sterke case tegen de dambond’, zegt Burleson.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Jan 30, 2007 17:00

De Ware Tijd, 30 januari 2007

Sewnath koploper damcompetitie De Straal

30/01/2007

Paramaribo - Shrikrishna Sewnath staat al een paar ronden op kop in de interne competitie van de damvereniging De Straal.


De competitie kende in het weekend haar tiende ronde. Ook op deze speeldag won Sewnath en wel van Harry Algoe. Echter heeft deze ronde geen vlotte voortgang gekend door verhindering van enkele spelers.

Overige uitslagen: Oesman Rodjan - Melroy Wiroredjo 2-0; Soerinder Sadhoe - Herman Djojopawiro 2-0; Rabin Nanhoe - Ronny Koendjbiharie 1-1; Dalimoen Kasadi - Ramalan Samingoen 2-0.
Top 5: 1. Shrikrishna Sewnath 16 punten; 2. Rabin Nanhoe 14; 3. Ronny Koendjbiharie 13; 4. Oesman Rodjan 13; 5. Dalimoen Kasadi 13 punten.-.


User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed Jan 31, 2007 00:15

Dagblad Suriname, 31 januari 2007

10 jaar directeur Sportzaken:
‘Self-made by own design’

Op 1 februari zal het precies 10 jaar zijn dat de huidige directeur Sportzaken, dr. Ronald Chanderbhaan Phoelsingh, onafgebroken de functie van departementsdirecteur Sport vervuld zal hebben. Daarvoor bekleedde hij gedurende ongeveer 5 jaar de functie van onderdirecteur. De afgelopen periode is volgens Phoelsingh een zeer vruchtbare geweest, waarbij hij de ruimte heeft gehad naar eigen inzichten zaken eerst te onderbouwen alvorens tot realisatie over te gaan. Een belangrijke verdienste mag genoemd worden de bijzondere samenwerking met de georganiseerde sport, het Surinaams Olympisch Comite en de overige sportkoepels.

Image

Ook de regionale en internationale relaties zijn behoorlijk op niveau gebracht en de vruchten worden nu geplukt, bv. Nederland (MOU), NKS, Cuba en Guyana (IGS). Het sportbeleid zoals vermeld in verschillende beleidsnota’s kan niet succesvol worden uitgevoerd zonder toereikende financiële middelen. Het uitgangspunt is altijd geweest het maximale uit het minimale te halen. De sportaanpak moet worden geprofessionaliseerd in al haar geledingen, waarbij de waardering van de vrijwilligers een duidelijke verbetering moet ondergaan. Het brengen van sport op de politieke agenda geeft hoop voor de toekomst hetgeen nu reeds zichtbaar is onder andere vanwege de massale deelname aan activiteiten door alle Surinamers in alle regio’s. De adviezen van Phoelsingh zijn: wie voor de sport kiest als bindmiddel voor de natie, laat zich nooit gebruiken voor de negatieve zaken; reken op je kennis en niet op je kennissen en blijf studeren met of zonder steun van wie dan ook en – discipline is ten gunste en niet ten koste van het resultaat.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu Feb 08, 2007 09:40

De Ware Tijd, 7 februari 2007

Lens houdt open sneldamtoernooi op straat

07/02/2007

Paramaribo - De damvereniging Lens Jodenbree Mall houdt vrijdag een ‘open straat’ sneldamtoernooi op de parkeerplaats voor de Jodenbree Mall aan de Jodenbreestraat.


Dat deel van het trottoir zal speciaal voor dit evenement worden afgesloten.
De inschrijving vindt vrijdagmiddag tussen vier uur en 16:45 uur plaats. Het inschrijfgeld bedraagt 15 Surinaamse dollar. Volgens de organisatie heeft een grote groep topdammers toegezegd te zullen meedoen aan het straatdamtoernooi, dat onder auspiciën van de Surinaamse Dambond (SDB) wordt gehouden. Er zijn zowel geldprijzen als trofeeën beschikbaar gesteld door de sponsors Golden Dragon Casino, SNAK en Jodenbree Mall.
Het evenement kan ook worden beschouwd als voorbereiding op de eerste etappe van het nationaal sneldamkampioenschap 2007, die zondagmiddag om vijf uur wordt afgewerkt in hotel Krasnapolsky.
Volgens SDB-bestuurslid Louis Alfaisie wil Lens met dit toernooi een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de damsport in Suriname. Lens-secretaris Marcel Oostburg, heeft hem ook voorgehouden dat het doel is om de grote groep ‘huis- en straatdammers’ op een effectieve manier in de wedstrijdsfeer te laten komen, zodat ze voortaan actief gaan participeren in damevenementen.
Lens wil met zijn activiteit ook fondsen werven. Een deel zal volgens Oostburg ten goede komen van de SDB voor de uitzending van twee dammers naar het Pan-Amerikaans damkampioenschap later deze maand. Semikampioen Stanley Moetoer en nummer drie Sharief Rodjan zullen Suriname vertegenwoordigen op het toernooi, nadat kampioen John Sadiek afstand deed van zijn plaats.-.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Feb 13, 2007 03:31

De Ware Tijd, 12/02/2007

Straatdamactiviteit Lens trekt veel toeschouwers

door Stan Herewood

Image
Straatdamtoernooi Lens Jodenbree 9 februari 2007
dWT foto / Werner Simons -Paramaribo - Het open straatsneldamtoernooi vrijdag georganiseerd door de damvereniging Lens/Jodenbree Mall heeft veel publiek getrokken.

De wedstrijden zijn gehouden op de koopavond in de omgeving van de Jodebree Mall. De straat werd afgezet en speciaal voor deze gelegenheid ingericht.
Organisator Marcel Oostburg deelde mee dat ruim veertig dammers aanwezig waren, waarvan een groot deel van de top. Landskampioen John Sadiek was niet aanwezig, wel de semikampioen Stanley Moetoer. Oostburg is secretaris van Lens/Jodenbree Mall en zei dat het de bedoeling is om met het straatdammen deze tak van sport dichterbij de bevolking te brengen.
Ter plaatse lieten enkele topdammers zich lovend uit over de goede sfeer die er heerste en de ruime publieke belangstelling. Voorzitter Rudi Azimullah van de Surinaamse Dambond (SDB) prees het initiatief en zei dat voor de bond en het brengen van de damsport naar de samenleving het een belangrijke stap is.

Jozua
Tegelijkertijd met het straatdamtoernooi werd er ook een damsimultaanseance gehouden. Internationaal Meester Guno Burleson is met negentien jeugdige jongens en meisjes, onder wie zijn 8-jarige zoon Jozua, aan de gang geweest.
Jozua trok de aandacht van het publiek door de rust die van hem uitstraalde en de haast volwassen wijze waarop hij de schijven verplaatste. Hij hield het lang vol voordat hij door zijn vader klem was gezet en moest opgeven. Het jonge talent dat de voetsporen van zijn vader schijnt te drukken, kreeg na de partij een warm en spontaan applaus van de omstanders waarvan een groot deel niet wist dat Jozua de zoon van Guno Burleson is.
De dammeester zei zeker zes talentvolle dammers te hebben ontdekt tijdens de simultaanseance.

Oordeel rechter
Op een desbetreffende vraag zei Burleson dat hij niet actief zal participeren aan wedstrijden van de SDB, omdat hij de rechtmatigheid van het aanzitten van het bestuur-Azimullah betwist. Volgens Burleson hebben zeker drie verenigingen die geen rechtspersoon zijn, meegedaan aan de verkiezingen en hun stem uitgebracht. Samen met anderen heeft Burleson het oordeel van de rechter gevraagd.
Hij merkt op dat dammers die aanvankelijk actie voerden, wel meedoen aan activiteiten van de dambond wat hun goed recht is, maar samen met Gerson Bendt houdt hij vast aan het onrechtmatig aanzitten van het huidig bestuur.-.
Last edited by Hanco Elenbaas on Tue Feb 13, 2007 11:34, edited 1 time in total.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Feb 13, 2007 03:38

Dagblad Suriname, 12 februari 2007

Stanley Moetoer wint open straatdamtoernooi
<center>
Image
Stanley Moetoer</center>

Het is aan Stanley Moetoer gelukt om het open straatdamtoernooi te winnen dat georganiseerd was door de damvereniging Lens/ Jodenbree Mall. Hij eindigde met 13 punten op de eerste plaats, gevolgd door John Schmeltz op de tweede met 11 punten. Jerry Sadiek werd derde met 10 punten (61 weerstandspunten), Marcel Oostburg werd de vierde met ook 10 punten (57 weerstandspunten) en Stanley Mohan met eveneens 10 punten op de vijfde plaats (54 weerstandspunten). Aan dit straatdamtoernooi namen 38 dammers mee.

Er was ook een seniorenklasse, waaraan 4 dammers meededen. Hier werd Wim van Dalen de winnaar. Dit eerste straatdamtoernooi had een vlot en ordelijk verloop. Parlementariër Ruth Wijdenbosch overhandigde aan de winnaar de Johan Adolf Pengel wisseltrofee uit. Deze trofee is beschikbaar gesteld door de president van de Republiek Suriname, tevens voorzitter van de NPS, drs. Ronald R. Venetiaan, omdat Pengel in zijn leven ook een straatdammer was. Tijdens het straatdamtoernooi werd ook een damsimultaanseance gehouden waarbij IGM Guno Burleson het opnam tegen 18 jeugddammers. Burleson had na 42 minuten alle 18 jeugdigen verslagen.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu Feb 15, 2007 14:08

De Ware Tijd, 13/02/2007

Jimmy Tay verrassende winnaar eerste sneldamtoernooi

Image
Jimmy Tay
dWT -


Paramaribo - Niet John Sadiek, Stanley Moetoer, John Schmeltz of Rinaldo Kemnaad werd zondag op het terras van hotel Krasnapolsky winnaar van het eerste sneldamtoernooi voor 2007 van de Surinaamse Dambond (SDB), maar Jimmy Tay.

Hij vergaarde elf punten na de zeven ronden, die volgens het ‘Zwitsers’-systeem werd afgewerkt. Er waren 46 dammers.
Moetoer, Kemnaad en Michael Blaaspijp, die ook met elf punten eindigden, werden tweede, derde en vierde. Tay werd echter tot winnaar uitgeroepen, omdat hij betere weerstandspunten had. Samen met Moetoer en Kemnaad kwam hij in aanmerking voor een eigendomstrofee. Titelverdediger John Sadiek werd zondagavond vijfde.
Als winnaar van het eerste toernooi krijgt Tay zes ratingpunten. De nummers twee, drie, vier en vijf krijgen respectievelijk vier, drie, twee om één ratingpunten. De sneldamkampioen is bekend na de drie andere sneldamtoernooien. Wie na de vierde etappe de meeste ratingpunten heeft vergaard, is overall winnaar.
De SDB reikte zondag ook de prijzen uit aan de winnaars van het Hakrinbank nationaal damkampioenschap 2007. Damkampioen Sadiek kreeg naast een eigendomstrofee ook de ‘Ramdew Ramcharan’-wisseltrofee. Deze is vernoemd naar de in 2004 overleden topdammer Ramcharan alias ‘Old Tiger’.-.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu Feb 15, 2007 14:18

Dagblad Suriname, 13 februari 2007

Jimmy Tay wint eerste Sneldamtoernooi 2007

Image
Jimmy Tay

De dammer Jimmy Tay heeft verassend het eerste Sneldamtoernooi van de Surinaamse Dambond gewonnen. Hij vergaarde 11 punten gedurende zeven ronden volgens het Zwitsers systeem bij een spelersveld van 46 dammers.Stanley Moetoer, Rinaldo Kemnaad en Maikel Blaaspijp, respectievelijk 2de, 3de en 4de, behaalden ook elk 11 punten. Maar omdat Tay een beter weerstandspunt had, werd hij tot winnaar uitgeroepen. Tay krijgt als etappewinnaar 6 ratingpunten.

De nummers 2, 3, 4 en 5 krijgen respectievelijk 4, 3, 2 en 1 ratingpunt(en). Titelverdediger sneldammen John Sadiek werd 5de. Wie na de vierde etappe de meeste ratingpunten heeft vergaard is sneldamkampioen van Suriname.

Image
podium KvS 2007

Op deze dag werden ook de prijzen van het Hakrinbank Nationale damkampioenschappen 2007 uitgereikt. Damkampioen Sadiek die vorige week zijn titel met succes heeft verdedigd, kreeg naast een eigendomstrofee ook het "Ramdew Ramcharan Wisseltrofee" uitgereikt. Het trofee is vernoemd naar de in 2004 overleden topdammer Ramcharan alias “Old Tiger”. Aanwezig waren naast de winnaars ook Jim Boussaid, directeur van de Hakrinbank en Ronald Phoelsingh, directeur Sportzaken.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Fri Feb 23, 2007 16:06

Dagblad Suriname, 23 februari 2007

Moetoer en Rodjan naar Pan-Am damkampioenschap 2007

Image
Stanley Moetoer

Stanley Moeter en Sharief Rodjan, respectievelijk 2de en 3de van het “Hakrinbank Nationaal Damkampioenschap 2007”, zijn gistermorgen vertrokken naar Sao Paulo (Brazilië) voor deelname aan het Pan-Amerikaans Damkampioenschap 2007. De delegatie onder leiding van Robur Levens, bestuurslid Surinaamse Dambond (SDB), heeft gistermiddag een afscheidsbezoek afgelegd bij de directeur Sportzaken, Ro Phoelsingh.De sportdirecteur heeft de driemansdelegatie op het hart gedrukt zich als waardige ambassadeurs van Suriname te profileren en met prijzen terug te keren.

Image
Sharief Rodjan (links)

Het Pan-Amerikaans kampioenschap geldt behalve als regionale competitie, ook als kwalificatietoernooi voor het aanstaande WK dammen in Nederland. De kampioen en semi-kampioen maken aanspraak op deelname aan het WK-dammen. Gelet op de staat van dienst van de twee spelers, die van 24 februari tot en met 5 maart in actie moeten komen, hoeft damkampioen John Sadiek niet te vrezen dat ze onder de voet worden gelopen. Damkampioen Sadiek die samen met Moetoer moest vertrekken, maakte meteen nadat hij voor de 11de keer kampioen van Suriname was geworden, pas op de plaats. Als gevolg van de opschuiving werd de delegatie aangevuld met demikampioen Rodjan. Voor zowel Moetoer als Rodjan is het de eerste keer in het Pan-Amerikaans kampioenschap waar veel sterke dammers strijden voor een plaatsje op het WK.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Fri Feb 23, 2007 16:11

De Ware Tijd, 23 februari 2007

‘Surinaamse dammers niet kansloos’

door Terence Oosterwolde

23/02/2007

Paramaribo - Stanley Moetoer en Sharief Rodjan zijn gisteren naar Sao Paulo vertrokken om Suriname te vertegenwoordigen op het veertiende Pan-Amerikaans damkampioenschap.


Hoewel de semikampioen en nummer drie van Suriname voor het eerst in dit toernooi zullen spelen, zegt SDB-bestuurslid Louis Alfaisie dat ze niet kansloos zijn.
Op basis van de rating van de Surinamers – Moetoer (2168) en Rodjan (2132) – durft hij zelfs te stellen dat ze een goede kans maken. “Ze zijn niet de laagst-gerate-spelers op de lijst.” Alfaisie acht het niet onmogelijk dat één van de twee dammers een WK-plaats weet te bemachtigen. De kampioen en semikampioen van het Pan-Am kampioenschap kwalificeren zich voor het WK in Nederland. Jaren terug lukte het onder anderen Eduard Autar, John Sadiek en Guno Burleson om via het Pan-Am-toernooi te belanden op het wereldtoernooi.
Alfaisie geeft wel toe dat het een sterk bezet veld is, waarbij Moetoer en Rodjan tegenover dammers zullen komen, die jaarlijks aan drie tot vier internationale toernooien meedoen en dus meer internationale ervaring hebben. De blikvangers in het deelnemersveld noemt hij de genaturaliseerde Amerikaan Alex Mogilyansky (2352) en de Braziliaanse topper José Maria Silva Filho (2322). Mogilyansky heeft eerder Pan-Am gewonnen, terwijl Silva Filho op het WK van 1988 in Suriname naam maakte door wereldtoppers hoofdbrekens te bezorgen.
De pr-officer kon nog niet zeggen welk systeem – round-robin of Zwitsers – gehanteerd zou worden. Ook was het wedstrijdschema nog niet binnen. Wel gaat het toernooi zaterdag van start en duurt het tot en met 5 maart. Tijdens het toernooi dekt de Pan-Amerikaanse damfederatie de kosten. De SDB heeft moeten inspringen met ticketkosten, de inschrijving en contributie.
De tickets zijn via sponsoring verkregen. Eén van de sponsors was het directoraat Sportzaken dat de dammers en hun begeleider Robur Levens woensdagmiddag ontving. Het ‘probleem’ volgens Alfaisie is dat de bijdrage van Sportzaken achteraf komt. “We krijgen het geld wel gestort op onze rekening, maar voor nu moeten we er wel op zoek naar.”
Sportdirecteur Ro Phoelsingh deed een dringend beroep op de delegatie zich als waardige ambassadeurs te profileren en met prijzen terug te keren.-.

Spelers
José Maria Silva Filho Brazilië 2322
Agnaldo Chaves Brazilië
Miguel Cavalcante Brazilië
Ronald "Suky" King Barbados 1929
Chio Feng Bonaire
Miguel Wallen Jimenez Costa Rica 2228
Freddy Mendez-Rojas Costa Rica 1928
Nelsen Angela Curaçao 2107
Raoul Alias Curaçao 2144
Patrick Bébel Guadeloupe
Fabrice Maggiore Guadeloupe 2129
Ricardo Pierre Haïti
Stanley Moeter Suriname 2168
Sharief Rodjan Suriname 2132
Dickson Maughn Trinidad 2194
Timothy Dennis Trinidad
Alex Mogilyansky VS 2352
Robert Capriata VS 2162
Van Aruba en Canada zijn de deelnemers niet bekend


User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon Feb 26, 2007 15:21

De Ware Tijd, 26 februari 2007

Winst en gelijkspel voor Surinaamse dammers

door Dennis Oehlers

26/02/2007

Paramaribo - De twee vertegenwoordigers van Suriname in het veertiende Pan-Amerikaans damkampioenschap te Sao Paulo, Stanley Moetoer en Sharief Rodjan, hebben positief de eerste speeldag achter hun rug gezet.


Moetoer (rating 2168) won van Angela Nelsen van Curaçao (rating 2107), terwijl Rodjan (2132) gelijk speelde tegen Dickson Maughn uit Trinidad & Tobago (rating 2194). De uitslagen van de tweede speeldag, gisteren, waren tot laat nog niet beschikbaar. De Haitiaan Pierre Ricardo was op de eerste speeldag nog niet aanwezig in Sao Paulo en zou volgens informatie pas vandaag arriveren. De partij tegen Miguel Cavalcante van Brazilië had dan ook geen voortgang op de eerste speeldag en mogelijk die gisteren tegen Jose Maria Silva eveneens uit Brazilië ook niet. Overige uitslagen eerste speeldag: Raoul Alias (Curaçao) - Timothy Dennis (Trinidad) 1-1; Alexander Rudnitsky (Verenigde Staten) - Francisco Marcelo (Aruba) 2-0; Jose Maria Silva (Brazilië) - Henry Kennepa (Canada) 2-0. Standenlijst: Alexander Rudnitsky 2 ptn; Stanley Moetoer 2 ptn; Jose Maria Silva 2 ptn; Dickson Maughn 1 punt; Sharief Rojan 1 punt; Raoul Alias 1 punt; Timothy Dennis 1 punt; Franciso Marcelo, Miguel Cavalcante, Nelsen Angela, Pierre Ricardo, en Henry Kennepa hebben allen 0 punt.-.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Feb 27, 2007 01:20

De Ware Tijd, 12 februari 2007

Straatdammen een succes

12/02/2007

EEN GROOT AANTAL dammers heeft vrijdagavond aan de Jodenbreestraat meegedaan aan een straatdamtoernooi. Het betreft sneldammen dat altijd in de smaak valt. Door deze stap is het dammen dichterbij het publiek gebracht. De dambond heeft hieraan meegewerkt en is bereid dergelijke activiteiten, die tot doel hebben de damsport in de breedte te ontwikkelen, te steunen. Suriname heeft grote dammers voortgebracht die weliswaar geen beslag hebben gelegd op de hoofdprijzen op het wereldforum, maar de naam van ons land op de wereldkaart hebben gezet. Voor het meedoen aan dammen is geen grote investering nodig. Een zelfgemaakt dambord en doppen die de schijven vervangen, een goede training en een goed inzicht zijn voldoende om prestaties neer te zetten. Als het talenten betreft, dan sluit het goed aan op het initiatief dat de damvereniging Lens heeft genomen om de sport in de breedte te ontwikkelen. In beleidsstukken van de Dambond is het streven ook daarop gericht. Guno Burleson is al geruime tijd bezig de jeugd de geheimen van het damspel bij te brengen. Andere topdammers moeten zich in de voorste gelederen voegen en hun bijdrage leveren aan het ontdekken van talent en scholingsactiviteiten van het talent.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Feb 27, 2007 01:23

De Ware Tijd, 19 februari 2007

Rol bedrijfsleven bij sport

19/02/2007

NU DE SPORT in het hoogste college van staat meer wordt besproken, is het nodig dat de brede maatschappelijke discussie weer wordt aangewakkerd, en de publieke opinie erbij wordt betrokken. Politici worden doorgaans ervan verdacht beloften niet na te komen. Na alles wat de samenleving over zich heeft laten gaan, is de geloofwaardigheid van volksvertegenwoordigers aangetast. Mensen zijn daarom geneigd een afwachtende houding aan te nemen over de ferme houding die assembleeleden hebben aangenomen bij de bespreking van de sportproblematiek in De Nationale Assemblée en de doortastendheid waarmee zij hun standpunt weerklank laten vinden. Wanneer er zichtbare tekenen zijn dat het ernst is met de zaken over de sport die zijn aangekaart, zullen de actoren meegezogen worden in de stroomversnelling die nu eindelijk bevaren moet worden om een betere toekomst voor de sport te garanderen.

EEN VAN DEZE actoren is het bedrijfsleven. De rol van het bedrijfsleven kan van grote betekenis zijn bij betere sportprestaties. We hoeven niet verder te kijken dan het Caribisch Gebied. Dat Trinidad en Jamaica het eindtoernooi van het wereldkampioenschap voetbal hebben bereikt, is voor een belangrijk deel te danken aan het bedrijfsleven dat aan de wieg heeft gestaan van de nationale selectie en een flinke duit in de zak heeft gedaan. Er is geld vrijgemaakt om dure trainers te betalen en de spelers zijn in de watten gelegd gedurende de periode van voorbereiding tot aan het eindtoernooi. Zij kwamen niets tekort en het resultaat is dan ook niet uitgebleven. De motivatie van de totale gemeenschap in die landen was opperbest. Niets is aan het toeval overgelaten. Particuliere instellingen hebben in de grote landen hetzelfde gedaan in alle mogelijke vormen van sponsoring. Die investering heeft een achtergrond die slim oogt, omdat voldoende wordt beseft het ‘multipliereffect’ dat sponsoring bij dergelijke evenementen met zich meebrengt. Er is een tijd geweest toen het Surinaams bedrijfsleven bereid was alle ondersteuning te geven. Het onderling gekrakeel van sportbeleidsmakers heeft vele enthousiastelingen, die bereid waren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen, kopschuw gemaakt.

DE OVERTUIGING BESTAAT dat bij elke serieuze poging om sportbeleid te maken en een goede organisatie op poten te zetten zijn weerklank zal vinden bij het bedrijfsleven. Vooral als de overheid het voortouw neemt. De tijd van praten is voorbij. En als er nog gepraat moet worden, moet het zinvol en constructief zijn. De wereld wacht niet op ons als wijzelf nalaten de handen uit de mouwen te steken. Nu is het de tijd om keuzen te maken en prioriteiten te stellen. De sport is er voor de totale samenleving als middel om de normen en waarden terug te brengen naar aanvaardbare proporties en de criminaliteit terug te dringen. Het talent staat klaar om topprestaties te leveren. De drang om een Nesty en Vriesde te worden zal toenemen bij het scheppen van nieuwe kansen. We hebben al vele kansen gemist en het is niet eerlijk tegenover de natie om ‘het land van de gemiste kansen’ genoemd te worden.-.

Post Reply