KRANTENARTIKELEN - 2005

Post Reply
User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Sat Jan 01, 2005 14:24

De Gelderlander, 31 december 2004

Denk en Zet pakt punt bij koploper

Door onze sportredactie


TIEL - Het damteam van Denk en Zet maakte als eerste ploeg in de Gelderse hoofdklasse WSDV in Wageningen een punt afhandig: 8 - 8. De Culemborgsers lieten de koploper ontsnappen aan een nederlaag.


Hoofdklasse


WSDV Wageningen-Denk en Zet Culemborg 8-8

Denk en Zet herstelde zich van de 4-0 achterstand. Peter Kers leverde een schijf in en kwam die achterstand niet te boven. Kumar Mangal kon door een positionele zwakte een dreigende doorbraak niet meer verhinderen.

Reinier Stortelder en Matthijs van den Akker trokken de stand recht. De puntendelingen van Theo Meurs, Tjeerd Harmsma en Krijn van Drie waren het gevolg van gelijkwaardige partijen. Dik de Voogd raakte aan bord 1 in tijdnood en miste in die fase enkele keren de beste kansen op de winst. Na de vijftigste zet van De Voogd bleek winst, ondanks een plusschijf, een illusie.

Eerste klasse

DC Groesbeek-VTD 10-6

VTD was niet opgewassen tegen Groesbeek. Topscorer Ton van Adrichem boekte met een doorbraak naar de damlijn tegen Erik de Bruijn partijwinst. Aan de overige borden konden de Tielse dammers geen bres vinden. Er vielen vier remises. Albert Eggink kwam achteraf te vroeg met het voorstel om de punten te delen.

Gerard Zijlema pakte met goed positiespel een punt tegen de sterkste Groesbeker. Cevaal en Leimena accepteerden remise omdat VTD tegen een grote achterstand aan keek. Zoutendijk kwam speltechnisch tekort. Dick van Ommeren verloor na een foutieve terugruil. Johan de Jong liep tegen een overmacht aan.

DEZ Ochten-Zwart-Wit'86 Malden 11-5

DEZ profiteerde van blunders aan Maldense kant. Carl Meijer profiteerde van een foutieve slagkeus. Cees Buis en Mirjam Hol kwamen met enkele schijven voorsprong op dam. Jan Derksen won met oppermachtig eindspel.

Frans van der Veer bekroonde sterk positiespel met een zege. Het elfde punt kwam van kopman Marius Hol. Zijn remisevoorstel werd door Frank Barten afgewezen, maar het punt kwam niet in gevaar. Wim Buis hield lang stand maar het eindspel was te lastig. Bij Arie van Soest pakte het eindspel verkeerd uit.

Tweede klasse

Slagvaardig-De Batavieren 3-5

De Batavieren staat als tweede geklasseerd, één punt achter Denk en Zet 2 uit Culemborg. Henk Bötzel was aan de overkant van de rivier, bij Slagvaardig 2 in Wamel, als eerste klaar. Vervolgens won ook teamleider Evert Verwoert en kwam de teamwinst in zicht. Dies Bouwman verloor maar de remise van Henk van Tintelen bezorgde de dammers uit Dodewaard de nipte winst.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Sat Jan 01, 2005 14:26

Provinciale Zeeuwse Courant, 31 december 2004

Johnny de Leeuw wint damtoernooi

door Daaf Kasse

's-GRAVENPOLDER - Johnny de Leeuw is gisteren in het dorpshuis van 's-Gravenpolder winnaar geworden van het jaarlijkse Rabo-damtoernooi.


Image
Johnny de Leeuw

In de eregroep kreeg de 39-jarige Goesenaar de meeste tegenstand van Pim Meurs uit Culemborg. De zoon van de nieuwe KNDB-voorzitter Haitze Meurs is pas zestien jaar en geldt als een van de grootste talenten die ons land rijk is. Pim Meurs sloeg al in de eerste ronde een gaatje: hij versloeg de Middelburger Daaf Kasse, terwijl de partij tussen Johnny de Leeuw en Arjo Kousemaker in een gelijkwaardige remise eindigde.

Het duel in de tweede ronde tussen De Leeuw en zijn jongere concurrent was van cruciaal belang. De Leeuw speelde in die partij ijzersterk. Toch bereikte de jeugdspeler nog een eindspel waarin de kansen min of meer in evenwicht waren. Hij had echter bijna al zijn bedenktijd versnoept zodat hij een kloknederlaag niet meer kon voorkomen. In de slotronde stelde Johnny de Leeuw zijn toernooizege veilig. Tegen Daaf Kasse, die in de tweede ronde met enig geluk van Arjo Kousemaker had gewonnen, had hij genoeg aan de vroege remise.

In de tweede groep liet Aart Walraven van zich spreken. Hij begon met een gelijkspel tegen Kees Rijk, maar dankzij overwinningen op de Belg Alex Libbrecht en Peter Schunselaar pakte hij de winst. Kees Rijk werd met vier punten uit drie partijen tweede.

Jimmy Depaepe, een sterke Belgische jeugdspeler die voor de Tilburgse hoofdklasser TDV uitkomt, liet in de derde groep een aantal sterke Zeeuwen achter zich. Zijn ietwat fortuinlijke zege op Jan van de Weteringh in de openingsronde gaf de doorslag. De jonge Martijn Rentmeester won zijn eerste twee partijen in een recordtempo en gaf de winst in groep vier daarna niet meer uit handen.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon Jan 03, 2005 10:51

De Stentor, 3 januari 2005

Meer slaapplekken nodig voor vakantiegangertjes uit Europa
van een onzer verslaggevers

3 JANUARI 2005 - APELDOORN - Een plekje om te slapen, iets te eten en wat speelgoed. Dat vragen de vakantiegangertjes van Europa Kinderhulp van gastgezinnen in Nederland. De organisatie heeft 150 nieuwe gezinnen nodig.

In Gelderland bracht Europa Kinderhulp de afgelopen zomer 325 kinderen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Roemenië drie weken onder. Voor de komende zomervakantie heeft de organisatie 150 nieuwe gezinnen nodig om kinderen onder te brengen. Gastouders hoeven niet alle attractieparken af te lopen, of elke dag dingen te ondernemen. Vanuit de organisatie zijn er gezamenlijke activiteiten, zoals een damtoernooi of een zwemdag. Ook is er iedere zomer een familiedag voor alle gastgezinnen en kinderen.

De vakantiegangers komen in de periode tussen 7 juli en 13 augustus, voor elk land zijn aparte periodes gereserveerd. Ook is er de mogelijkheid om vast gastgezin te worden voor een kind dat ieder jaar terugkeert. Meer informatie geven Joyce Wisselink 0315 243635 en Mieke Bredewoud 055 5218611.
Last edited by Hanco Elenbaas on Mon Jan 03, 2005 11:04, edited 1 time in total.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon Jan 03, 2005 10:53

De Stentor, 3 januari 2005

Toernooizege Bé Eggens
door Nikhila

3 JANUARI 2005 - DEDEMSVAART - Het oude jaar werd in Dedemsvaart uitgeluid met het Vrielingtoernooi. Een traditie sedert 1989. Het damfestijn telde 88 deelnemers en de regionale top was goed vertegenwoordigd. De Drentse kampioen Bé Eggens werd als toernooiwinnaar gekroond.


DAMMEN

Eggens, vier jaar geleden al eens de sterkste in Dedemsvaart, mocht niet klagen met de indeling. Na zijn vliegende start bleef hij in de slotronde Eibert Smit van ONASV Nunspeet de baas.

De sterke A-poule werd gewonnen door Rein van der Pal. De Friese meester hield zijn voorsprong op Eddie Hilberink, winnaar in 1993 en 1997, met een onderlinge remise intact. Rienk van Marle eindigde als titelverdediger op de derde plaats.

Image
Bé Eggens was een maatje te groot voor de concurrentie

De sterkste dammers van Flevoland (en omstreken) kwamen bijeen in Marknesse. Met Tamek Damkring traditiegetrouw als gastheer. ‘We speelden noodgedwongen op een doordeweekse dag’, sprak voorzitter Dick Glazenborg. ‘Dat leidde tot afmeldingen. Ook titelhouder Lelystad kon geen team op de been brengen.’ De organisatie stapte daardoor af van het Vos-systeem en koos met zes teams voor een halve competitie.

De thuisclub, met IJsbrand Haven als uitblinker, zette alle vijf duels in winst om. Urk aan Zet, dat het onderlinge duel met 8-2 verloor, eindigde als tweede vóór SSS Kampen en Dronten.

In Heino kwamen negentig spelers in actie tijdens het jaarlijkse toernooi. Een recordaantal. Marco Veneboer legde voor de achtste keer beslag op de hoofdprijs. De DOS-speler hoefde slechts drie puntjes af te staan.

Het succes in de onderlinge partij met Frits Gerritsen, ook al zeven keer de sterkste in Heino, was beslissend. ‘Met een punt achterstand was het voor mij alles-of- niets’, aldus Gerritsen. Ook de tweede prijs werd nog voor zijn neus weggekaapt door Vincent Lievense.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon Jan 03, 2005 11:06

De Stentor, 3 januari 2005

Zweerink jaagt op damtitel en NK-ticket
door Nikhila

3 JANUARI 2005 - VORDEN - In de laatste week van het oude jaar ging Jochem Zweerink op jacht naar de Gelderse damtitel voor junioren. De speler van het Vordense DUO deelt na de vierde speeldag de eerste plaats. ‘De laatste drie partijen worden pas in januari afgewerkt’, vertelde hij. ‘Jammer, want ik was liever meteen doorgegaan.’.


Jochem Zweerink, pas zeventien jaar oud, maakt dit seizoen een geweldige sprong op de damladder. Hij is basisspeler van DUO in de landelijke hoofdklasse en timmert ook provinciaal aan de weg met de Vordense vereniging. Met de eerste plaats op de Gelderse topscorerslijst.

Op de gloednieuwe KNDB-lijst van 1 januari gaat zijn rating van 1176 naar 1263. Slechts zes van de tweeduizend spelers maakten een grotere sprong. In het Gelderse juniorentoernooi gaat het niet alleen om de titel, maar ook om de tickets voor de halve finales NK. ‘De bovenste vier gaan door’, weet Zweerink. ‘Dat mag ik natuurlijk niet meer laten lopen.’

Clubgenoot Wouter Ludwig maakte indruk tijdens het jaarlijkse toernooi in Wamel. Het festijn, met een traditie die teruggaat tot 1978, telde 124 deelnemers.

Ludwig zette vijf van de acht partijen in winst om en moest alleen buigen voor winnaar Johan Sterrenburg.

Daarmee evenaarde hij de eindscore van topdammer Tjeerd Harmsma. De 18-jarige DUO-speler moest genoegen nemen met het brons, want Harmsma, in zijn jonge jaren geschoold in Vorden, had één weerstandspuntje meer.

Het oude jaar werd in Heino uitgeluid met het open toernooi. Met negentig deelnemers. ‘We zijn in 1987 begonnen’, weet organisator Frits Gerritsen. ‘Over de deelname hadden we nooit te klagen, maar dit is een record. Met het nieuwe driejarige sponsor-contract met Huisman Verzekeringen proberen we volgende keer de honderd vol te maken.’

Marco Veneboer legde voor de achtste keer beslag op de hoofdprijs. De DOS-speler, onlangs goed voor een remise in de blindsimultaan met Sijbrands, hoefde in de hoogste klasse slechts drie puntjes af te staan. Het onderlinge duel met Gerritsen, ook al zeven keer de sterkste, was beslissend. ‘Met een punt achterstand was het voor mij alles-of-niets’, aldus Gerritsen. ‘Het ging lang gelijk op, maar na een opbouwfoutje moest ik een doorbraak toestaan.’ Ook de tweede prijs werd in de slotronde nog voor zijn neus weggekaapt door Vincent Lievense.

Image
Marco Veneboer


Het oudejaarstoernooi in Hengelo werd gewonnen door Arnoud de Greef. De sneldamkwaliteiten van de DCH-speler, die zelfs al een NK-titel achter zijn naam heeft staan, gaven de doorslag. Hans Weijkamp eindigde als tweede vóór oud-gediende Herman Luimes.

De jeugd van district Oost kwam in Vierakker achter het bord. Vordenaar Jeroen Peters was de uitblinker in het veld met 38 deelnemers.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon Jan 03, 2005 14:47

Tubantia, 3 januari 2005

Afrikanen klasse apart in damnacht

ENSCHEDE - De Afrikaanse grootmeesters waren opnieuw ongenaakbaar tijdens de damnacht van Westerhaar. Het festijn van Denk en Zet/Witte van Moort was in 1993 - na twaalf succesvolle jaren - ter ziele gegaan, maar kreeg in 2001 nieuw leven ingeblazen.

‘Met Jean Marc Ndjofang hebben we voor het vierde jaar op rij een Afrikaanse winnaar’, vertelde organisator Jan Lensen. ‘Hij bleef ongeslagen en was tijdens de nachtelijke marathon een klasse apart.’

Image
Ndjofang in Cannes 2004

De damnacht telde 68 deelnemers, die tien uur lang sneldampartijtjes speelden. Ndjofang kwam met groot machtsvertoon uit de voorronden: met twaalf winstpartijen en slechts twee remises. Ook in de finale was de grootmeester uit Kameroen niet te stoppen en zette zes van de negen partijen in winst om.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Jan 04, 2005 10:20

De Stentor, 4 januari 2005

Dekker, De Leeuw en Stempher winterkampioen

van onze medewerker

4 JANUARI 2005 - KAMPEN - Wim Dekker, Peter de Leeuw en Michel Stempher mogen zich bij damclub SSS winterkampioen noemen in respectievelijk de hoofd - , eerste en tweede klasse. Dat is de uitkomst na de laatste serie duels in de interne competitie.Verrassend is het optreden van jeugdlid Stempher die dit seizoen bij de senioren damt. Ook op provinciaal niveau kan Michel goed meekomen getuige de, gedeelde, eerste plaats bij de strijd om het pupillenkampioenschap van Overijssel.

In de bekercompetitie bij SSS trok Piet Toeter zich weinig aan van de reputatie van veelvuldig club- en bekerkampioen Wim Dekker. Vanaf de opening had Toeter al de beste papieren en speelde Dekker bijna van het bord. De remise was voor Toeter voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. Hij zorgde overigens ook voor de enige winst in de verloren competitiewedstrijd van het tweede team tegen Genemuiden: 11-5.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Jan 04, 2005 10:27

De Gelderlander, 4 januari 2005

Johan Sterrenburg ongenaakbaar

Door onze medewerker


WAMEL - Johan Sterrenburg was ongenaakbaar op het jaarlijkse sneldamtoernooi in Wamel. De student uit Groningen had na acht ronden in het rappe tempo van tien minuten per speler per partij drie punten voorsprong op Tjeerd Harmsma uit Culemborg en Wouter Ludwig uit Doetinchem. Alleen Frank Teer uit Heesch maakte de toernooiwinnaar een punt afhandig. Er waren in Wamel 124 deelnemers actief. De winnaars in de andere klassen waren Wijnand Voskuil uit Lunteren, Gerrit Jacobs uit Groesbeek en Jacco Bos uit Lunteren.


Uitslag 27e Open sneldamkampioenschap van Wamel: Landelijke Hoofdklasse: 1 Johan Sterrenburg (Groningen) 15 punten uit 8, 2 Harmsma (Culemborg) 12, 3 Wouter Ludwig (Doetinchem) 12, 4 Frank Teer (Heesch) 11.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed Jan 05, 2005 12:25

Haagsche Courant, 5 januari 2005

SPORT | PROGRAMMA

WOENSDAG 5 JANUARI.
Futsal: 20.00 uur Westlandia-Kralingen (d) in De Pijl, Naaldwijk; 20.00 uur Ommoord-Lyra (d) in Zevenkampse Ring, Rotterdam; 22.00 uur RFC'95-Honselersdijk (h) in De Schilp, Rijswijk.


DONDERDAG 6 JANUARI

Volleybal: Beker, derde ronde: 21.00 uur Utrecht 2-VELO (h).

VRIJDAG 7 JANUARI

Badminton: 20.00 uur BC Fly Over-BC Mix.

Basketbal: vanaf 12.00 uur instuif toernooi Westland Stars in Westlandhal, 's-Gravenzande.

Dammen: 19.00 uur halve finale persoonlijk kampioenschap van Nederland, tweede ronde in bondsbureau KNDB, Rheden: Ben Provoost-Niek Kuijvenhoven.

Futsal: 20.30 uur Westlandia-Noordzee (h) in De Pijl, Naaldwijk.

Marathonschaatsen: Peter van Vliet Marathoncup, zevende wedstrijd in De Uithof, Den Haag: 22.05 uur start jeugd tot en met 15 jaar (13 ronden); 22.25 uur start dames en recreanten (25 ronden); 22.50 uur start C-1 licentiehouders, veteranen (beiden 45 ronden) en jeugd vanaf 16 jaar (20 ronden).

Volleybal: Beker, derde ronde: 21.30 uur Punch 3-Pijlslag (d).

ZATERDAG 8 JANUARI

Zaalhandbal: 20.15 uur Van der Voort/Quintus-De Volewijckers (d); 20.30 uur AXIAS/Tachos-Van der Voort/Quintus 2 (d); 21.15 uur DES'72-Van der Voort/Quintus 2 (h).

Badminton: 19.00 uur BC Amersfoort-Conservatrix/VELO.

Dammen: 13.00 uur halve finale persoonlijk kampioenschap van Nederland, eerste ronde in Nationaal Sport Centrum Papendal, Arnhem: Niek Kuijvenhoven-Joost Hendriksen; Peter van der Stap-Hein Meijer; Fred de Koning-Anton Kosior.

Schaken: 13.00 uur Nieuwendam-WSC.

Volleybal: 16.15 uur VELO-Agon (d); 13.00 uur VollinGo 2-Mov'over (d).

Zaalkorfbal: 16.25 uur Vitesse/Teun van Es-Dijkvogels; 16.35 uur Bolnes-ODO; 19.50 uur ONDO-Maassluis; 17.00 uur Velocitas-Valto.ZONDAG 9 JANUARI

Zaalhandbal: 14.30 uur Hellas 2-Westlandia (d); 12.40 uur HVL-Verburch (d); 14.40 uur Van der Voort/Quintus 3-ODIS (d); 12.30 uur Hercules-VELO (d); 13.30 uur Westlandia 2-OASE (d); 10.30 uur Hellas 3-Verburch 2 (d); 14.50 uur Unitas'63-Indus'67 (d); 16.10 uur Van der Voort/Quintus 3-ETC (h); 13.10 uur Saturnus-Westlandia (h); 13.30 uur Unitas'63-Savosa (h); 14.50 uur ODIS-Warmunda (h). Landelijke jeugdcompetitie: 12.00 uur Westlandia A1-Hellas A1 (d); 15.50 uur HWC A1-VELO A1 (d); 13.20 uur Van der Voort/Quintus A1-Savosa A1 (h); 11.40 uur EHC A1-Westlandia A1 (h).

Badminton: 14.00 uur Conservatrix/VELO-Smashing; 13.00 uur BC Maassluis-SV Vridos.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed Jan 05, 2005 12:41

De Telegraaf, 5 januari 2005

Dakar-rally ook meedogenloos voor Nederlanders

Nieuw drama Gerard de Rooy

Image

SMARA, woensdag
Gerard de Rooy wenste niet langer genoegen te nemen met slechts aankomen in Dakar. De Gauloises/DAF-trucker nam zich in zijn vierde woestijnavontuur voor alleen nog een top-3-klassering te begeren, maar dat scenario viel gisteren op dramatische wijze in duigen. Na zijn crash in de vijfde etappe naar Smara is de 24-jarige zoon van Jan de Rooy uitgeschakeld voor het klassement. Hij mag nu nog slechts hopen een dagsuccesje te boeken in het vervolg van de rally. Twee jaar terug crashte Gerard de Rooy in Siwa, toen de rally nog door Egypte reed. Nog voordat deze Dakar is begonnen, is zijn rally eigenlijk al ten einde.
En dat terwijl het er allemaal zo rooskleurig voor hem uitzag. Zijn tussentijden in de etappe waren zelfs sensationeel met een voorsprong van liefst 15 minuten op Kamaz-concurrent Vladimir Tchaguine. Echter op 80 km van de finish kwam De Rooy op de grillige piste verkeerd uit een gat en zette de DAF op zijn linkerkant. Alle inzittenden bleven ongedeerd, onder wie navigator Tom Colsoul en monteur Arno Slaats. Vader Jan de Rooy, die als derde ook al goed in de race lag, stopte en wist met zijn voertuig de truck van zoonlief weer overeind te trekken. Omdat het brandstoffilter was afgebroken, kon de ongelukkige chauffeur niet doorrijden en moest hij wachten op de assistentie-DAF van Hugo Duisters.
Met de tranen in zijn ogen kwam Gerard de Rooy laat in de Marokkaanse nacht alsnog over de finish. „Ik ben er helemaal kapot van. Dat dit moest gebeuren, terwijl ik zo ver voor lag op de concurrentie. We misten een bocht, waardoor we van de piste af raakten. Ik zag een gat niet, waardoor mijn stuur omsloeg en de vrachtwagen op zijn kant viel. Echt doodzonde. De rest kon me echt niet bijbenen. Ik lag enorm ver voor, terwijl dit eigenlijk helemaal niet mijn piste was. Normaal rijd ik liever over een ander soort terrein�, aldus De Rooy junior. Nadat hij zijn relaas had gedaan trok de onfortuinlijke Brabander meteen zijn overall aan voor een lange nacht sleutelen aan zijn beschadigde truck.
Gepokt en gemazeld in de Dakar-rally bleef vader Jan de Rooy stoïcijns onder de ellende van zijn zoon. „Dit is zonde, maar je weet dat dit kan gebeuren. We reden allebei goed. Als ik niet was gestopt om te helpen, zou ik winnaar zijn geworden, maar ja, dat is natuurlijk een beetje ’lullig’.�
In Smara viel er nog meer leed te beluisteren bij de Nederlanders. Vergeleken bij de zware crash van KTM-fabrieksrijder Jordi Duran (gebroken dij- en sleutelbeen), mocht de boete die aan Arjan Brouwer werd uitgedeeld als klein leed worden beschouwd. De Yamaha-rijder was te hard door een dorpje geraasd en had de toegestane snelheid met 49 km overschreden. Gauloises/ KTM-motorcoureur Eric Verhoef zat er in het winderige bivak bij alsof hij nog steeds niet hersteld was van ’oud en nieuw’. „Maar dan met vuurwerk in mijn hoofd�, grijnsde hij, nadat hij na 150 km over de kop was geslagen. Weliswaar krabbelde hij weer op en bij de volgende tankstop had hij even uitgerust, maar de schrik zat er nog in.
„Pas bij kilometerstand 180 kwam beeld en geluid weer terug. Ik miste een bochtje en/of ik heb me verremd. Ik weet het niet meer. Mijn polsen doen pispijn en ook mijn schouder. De motor heeft gelukkig nauwelijks schade opgelopen�, sprak de aangeslagen coureur, die in het klassement van de 5e naar de 36e plek duikelde. DAF’s dr. Ab van Erp had nog wel een advies voor Verhoef, die toch als een van de beste Nederlandse Dakar-motorrijders wordt gezien. „Ik ga hem maar de eerste beginselen van het dammen bijbrengen�, glimlachte de chirurg.


Image
• De zwaar gehavende truck van Gerard de Rooy staat weer op zijn wielen. Het sleutelen kan beginnen, het klassement kan worden vergeten.
FOTO: ANPDebutant Frans Verhoeven had genoten van de etappe. Na Jyrki Karsmakers en voor Verhoef kwam hij als tweede Nederlander van de proef af, die als ’technisch’ begon en op ’chott’ (drooggevallen meer) op snelheid werd besloten. Na de saaie aanloopweek had hij het naar de zin. „Deze etappe was het drie dagen wachten volop waard. Ik heb het super gevonden, al moest je wel voortdurend op je hoede zijn. Vooral toen ik die Duran zag liggen, dacht ik: gaat dit wel goed komen? Ik heb de raad van Henk Vercoelen goed opgevolgd om niets te forceren.� Maar, zo waarschuwde Vercoelen, die al aan negen Dakars deelnam en nu als teamcoördinator van Verhoeven fungeert: „Iedereen moet in de Dakar Rally zijn les krijgen. Ik hoop voor Frans dat zoiets goed afloopt, maar iedereen komt een keer te vallen. Dan weet je meteen dat de rally geen genade kent en leer je ook waar je eigen grens ligt. Dat klinkt hard, maar ik weet erover mee te praten.�
Gerard de Rooy nu ook…

Dakar Rally. Vijfde etappe: Algadir (Mar) - Smara (Mar), 654 km. Motoren: 1. Caldecott (Aus) KTM 4.00.09, 2. Coma (Spa) KTM 0.03, 3. Després (Fra) KTM 3.30, 25. Karsmakers/ KTM 44.18, 28. Verhoeven/Yamaha 46.43, 35. Verhoef/KTM 54.00, 50. Van Pelt/Husaberg 1.04.44.

Klassement: 1. Coma 4.13.13, 2. Caldecott 0.43, 3. Després 2.45, 24. Verhoeven 47.14, 26. Karsmakers 49.11, 33. Verhoef 53.55, 42. Van Pelt 1.05.19._

Auto’s: 1. McRae (GBr) Nissan 3.37.14, 2. De Villiers (ZAf) Nissan 6.15, 3. Kleinschmidt (Dui) Volkswagen 7.18, 4. Al Attiyah (Qat) BMW 7.20, 5. Alphand (Fra) Mitsubishi 8.15, 30. Euser/ Honda 45.02, 40. Marcel van Vliet/Landrover 57.08, 47. Van Deijne/Mitsubishi 1.05.36.

Klassement: 1. McRae 5.07.24, 2. De Villiers 5.28, 3. Alphand 6.01, 4. Kleinschmidt 6.04, 5. Saby (Fra) Volkswagen 7.12, 30. Euser 1.02.33, 37. Marcel van Vliet 1.11.22, 43. Van Deijne 1.23.47.

Vrachtwagens: 1. Tsjagoeine (Rus) Kamaz 4.34.00, 2. De Azevedo (Bra) Tatra 1.46, 3. Loprais (Tsj) Tatra 4.26, 5. Jan de Rooy (Ned) DAF 9.13, 6. Bekx (Ned) DAF 9.15.

Klassement: 1. Tsjagoeine 6.19.05, 2. Kabirov 6.25.23, 3. De Azevedo 7.34, 6. Jan de Rooy 15.49, 7. Bekx 16.04.

Eric van Dusseldorp
Posts: 4245
Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11

Post by Eric van Dusseldorp » Wed Jan 05, 2005 17:48

Op mijn website www.ericsdamsite.com zijn de damrubrieken weer bijgewerkt t/m 31 december. Met een fraaie (alternatieve) winstmogelijkheid in de partij Sijbrands-Haven (blindsimultaan).

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu Jan 06, 2005 13:20

Algemeen Dagblad Sport, woensdag 5 maart 1997

Rob Clerc: Dagboek van een uitdager

Door Rob Clerc


Vandaag begint in Groningen de herkamp om de wereldtitel dammen tussen Rob Clerc (41) en Aleksej Tsjizjov (32). De barrage is het gevolg van hun gedeelde eerste plaats in het wereldkampioenschap 1996. De herkamp telt zes partijen. Bij een gelijke eindstand (6-6), volgt een verlenging van twee partijen met één uur bedenktijd per speler voor de hele partij. Is er dan nog geen beslissing gevallen dan wordt de wereldkampioen bepaald door 'sudden death'-partijen: elke speler slechts een half uur bedenktijd per partij. Degene die het eerst een partij wint, is wereldkampioen. Onze dammedewerker vertelt over zijn voorbereiding.

Image
Aleksej Tsjizjov en Rob Clerc in Abidjan, Ivoorkust,
tijdens het wereldkampioenschap in november 1996


Rob Clerc: “Na een eerste inspanningstest op de fiets, bleek mijn conditie rampzalig.�

DE EUFORISCHE stemming heeft lang geduurd. Het was ook een enorme verrassing dat ik, als invaller, in de laatste ronde van het wereldkampioenschap won van de koploper, de zeer sterke Alexander Schwarzman. Nu lijkt het een eeuwigheid geleden, maar het was slechts drie maanden terug in Ivoorkust: een eerste plaats in het wereldkampioenschap dammen (met titelverdediger Tsjizjov).

Image
Rob Clerc staat gewonnen tegen Aleksander Schwarzman in de
laatste ronde van het Wereldkampioenschap 1996 in Abidjan


Mijn onverwachte resultaat heb ik in Abidjan al gevierd, maar het echte feesten begon bij mijn terugkomst op Schiphol. Ik werd opgewacht door vrienden van de dam- en bridgeclub met spandoeken als: 'Hoezo reserve?', 'Wat zijn die Russen stil!', 'Onze Clerc is sterk'. Er werden zelfgemaakte liedjes gezongen, waarbij ik het gevoel kreeg dat ik iets héél bijzonders gepresteerd had.

De hartverwarmende ontvangst kreeg een onmiddellijk vervolg in het Bridgehome Zoetermeer. Daar werd geopperd om de beslissingsmatch tegen Tsjizjov in Zoetermeer te houden. Er was met die bedoeling al een organisatiecomité opgericht. Aan een herkamp moest ik op dat moment niet denken. Ik had een verschrikkelijke behoefte om van alles te doen wat ik in Afrika gemist had: ontspannen en uitrusten, maar vooral veel bridgen. Ik leefde in een roes. Langzaam keerde ik terug in de werkelijkheid. In de eerste week van januari werd duidelijk dat de herkamp begin maart in Groningen gehouden zou worden. Er was werk aan de winkel!

Image
Rob Clerc op zijn eerste WK,
Amsterdam, 7 augustus 1976


Hoe bereid je je voor op een WK-match? Ik heb slechts één ervaring, ondanks het feit dat ik sinds 1976 meedeed aan alle toernooien om de wereldtitel. In 1985 speelde ik een WK-match van twintig partijen tegen wereldkampioen Anatoli Gantwarg. Met (wijlen) Jannes van der Wal als secondant bereidde ik me speltechnisch uiterst gewetensvol voor. Jannes verbleef maanden bij me in huis en zeker 20 uur per etmaal lag het dambord op tafel. Bijna de totale uitputting nabij gingen we om vier of vijf uur 's nachts naar bed. De volgende dag begonnen we dan omstreeks één uur 's middags met nieuwe theoretische beschouwingen, waarbij we beiden het naadje van de kous wilden weten. Ook tijdens het dagelijkse joggen gingen de analyses door.

Image Image
WK match Gantwarg - Clerc in Dordrecht, 1e ronde, 23 september 1985

Eén van mijn hobby's in die tijd was het verschonen van luiers. Jannes maakte zich dan ook naast het dambord verdienstelijk door de tafel voor het eten te dekken (de enige momenten dat het dambord moest wijken voor een zakdambordje). Soms kwam er een schreeuw uit de keuken: Ik heb het; 16-21!! Als ik terugkwam van het verschonen van mijn zoon Leo lag er dan al één vork op tafel naast het dambord!

Image Image
Rob Clerc en Anatoli Gantwarg op 30 september en 7 oktober 1985 tijdens hun WK match op de beddenafdeling van Vroom & Dreesman in Nieuwegein

Later ben ik bekritiseerd over mijn keuze voor Jannes als secondant (ik verloor de tweekamp met 21-19). Volgens sommige critici had ik de match zeker gewonnen als ik maar mijn eigen spel gespeeld had. Volgens hen had ik me te veel laten beïnvloeden door Jannes. Zelfs achteraf heb ik van de keuze van mijn secondant geen spijt, maar wèl van de té eenzijdige voorbereiding. Dat moet anders.

Image Image
Rob Clerc feliciteert Anatoli Gantwarg met de overwinning, 19 oktober 1985 * Rechterfoto: Anatoli Gantwarg ijsberend tussen de bedden, 30 september 1985

Ik speel de laatste jaren alleen het Nederlands kampioenschap en de bondscompetitie, in totaal 24 partijen per jaar. Waar het me in het begin in Afrika aan schortte was dan ook gebrek aan wedstrijdritme. Over vanzelfsprekende zaken moest ik te lang nadenken. Iets wat je niet overkomt als je veel speelt. Dit is de verklaring voor het feit dat het steeds beter ging naarmate het toernooi vorderde. Eén aspect van de voorbereiding, waar ik medio januari serieus mee begon, is het verkrijgen van wedstrijdritme. Daartoe heb ik enkele, uiteraard geheime, oefenpartijen gespeeld.

Wat moet iemand nog leren die ruim twintig jaar aan de wereldtop zit? Hoe analytisch is het spel eigenlijk in de wedstrijdsituatie? Wat is het dat Tsjizjov heeft en dat Sijbrands, Wiersma en Valneris (twee keer) niet konden kraken in een tweekamp om de wereldtitel?

In mijn damtechnische voorbereiding speelde meervoudig wereldkampioen Harm Wiersma een belangrijke rol. Zowel in januari als in februari hebben we bij mij thuis een week achter het dambord gezeten. Over de inhoud van mijn technische voorbereiding wil ik natuurlijk niets vertellen (Tsjizjov beheerst Nederlands!), maar ik kan wel verklappen dat de sessies korter waren dan destijds met Jannes. Mogelijk was het technisch bezien nu effectiever. Het spelen van een klokséance diende een dubbel doel: wedstrijdritme en tijdnoodtraining. Op 19 februari speelde ik tegen een achttal topspelers uit de Haagse regio. Het resultaat was bevredigend: 13-3.

Andere belangrijke aspecten van de voorbereiding liggen op het fysieke en mentale vlak. Dat klinkt wat gek voor een denksporter, maar geloof me als ik zeg dat topdammen, een gevecht van man tegen man (zonder afgebroken partijen en hulp van secondanten tijdens een partij) ook een zware lichamelijke inspanning is. Vergelijkbaar met een marathon van vier tot zes uur, waarbij vaak twee keer (tijdnood!) gefinisht moet worden.

In mijn normale levensritme heb ik periodes dat ik drie keer per week de sportschool bezoek. Ik leef me gedurende een periode van enkele maanden uit op allerlei toestellen, doe fanatiek mee aan bijvoorbeeld de City-Pier-Cityloop en houd het dan plotseling voor gezien. Dit duurt meestal tot mijn omgeving mijn neiging tot corpulentie te groteske vormen vindt aannemen. Dan begint de cyclus opnieuw.

Medio januari was derhalve hét moment om opnieuw te beginnen. Dit keer niet bij een sportschool. Mijn tennistrainer Kees bracht me in contact met een fysiotherapie-praktijk in Zoetermeer, Second Care, die ook individuele sporters begeleidt. Na een eerste inspanningstest op de fiets, bleek mijn conditie inderdaad rampzalig. Via een persoonlijk schema en drie keer in de week trainen is dit aanzienlijk verbeterd.

Hoe goed ik 't gedaan heb, zal blijken op 11 of 12 maart. Een beetje duimen, beste lezer, zal me zeker niet schaden!

Copyright: Clerc, R.J.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Sat Jan 08, 2005 12:52

De Telegraaf, 8 januari 2005

Image

Image
© foto: Henk Stroetinga ©

Image

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Sat Jan 08, 2005 18:59

Dame 100 DM - 2005 in Korbach
( www.dame-online.de )

Image

Image Mark Podolski (Bondsrepubliek Duitsland) Image

Mark Podolski is de nieuwe kampioen van Duitsland. Hopelijk slaagt de bedrieger Henk Fokkink er niet opnieuw in om Mark buiten het wereldkampioenschap te houden!
A.Presman wrote:

ENDSTAND
1 M. Podolski 14 39 56 7
2 R. Melamed 10 40 56 4
3 R. Zdoroveac 9 39 55 3
4 J. Geisenblas 8 42 58 2
5 A. Elvova 8 39 51 2
6 J.. Zioltkowski 8 36 52 3
7 C. Crucius 8 32 44 3
8 K. Eljanov 7 38 55 3
9 I. Elvov 7 33 49 3
10 K. Kablutschkin 7 25 41 3
11 A. Sidoruk 5 33 44 2
12 D. Zioltkowski 3 28 38 1
13 M. Luhn 2 33 44 1
14 C. Kuzel 2 31 43 1

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Sun Jan 09, 2005 13:02

De Telegraaf, 9 januari 2005

DE KWESTIE

WK SCHAKEN IS EEN ROTZOOITJE

•door Hans Böhm, internationaal meester

HILVERSUM, zondag
Als de regerend wereldkampioen niet de beste speler is, heb je een kwestie, niet?
Dat probleem bestaat in de schaaksport al sinds 1993, toen de finalisten Kasparov en Short op de onzalige gedachte kwamen om hun wk-match buiten de wereldschaakbond (FIDE) om te spelen. (Beide dissidenten zijn inmiddels zonder slag of stoot weer in de FIDEgelederen opgenomen; een opmerkelijk staaltje gedoogbeleid). Sindsdien heeft onze omstreden president, Kirsam Iljoemzjinov, in het dagelijks leven alleenheerser over het Kuifje-land Kalmukkië, dat echt bestaat, onduidelijke wereldkampioenschappen georganiseerd met winnaars als Kalifman (1999-2000, staat op de laatste wereldranglijst 40e), Ponomariov (2002- 2004, 15) en sinds vorig jaar Kasimdzjanov (25e!). Wat moeten we met deze lichtgewichtkampioenen? Iedereen kijkt tegenwoordig alleen maar naar de wereldranglijst om te weten hoe de verhoudingen liggen.
Nu is er een sprankje hoop, want eind deze maand speelt de beste speler sinds 1985, Gary Kasparov, tegen de huidige wereldkampioen, Rustam Kasimdzjanov (een makkie bij Gary’s rentree). Daarmee zou de beste speler tevens weer de wereldkampioen zijn en hebben we geen kwestie meer, zou je denken. Nee hoor, dan staat er vervolgens nog een tweekamp gepland tegen Vladimir Kramnik, want die maakt ook nog aanspraken op die titel, alhoewel hij daar officieel geen recht op heeft. Kramnik heeft namelijk ooit eens Kasparov verslagen in een wilde match in 2000 (toen Kasparov dus voor de officiële schaakwereld een outcast was). Vermoedelijk zal die ultieme verbroederingsmatch, waarbij al het leed van het nabije verleden definitief achter ons komt te liggen, niet doorgaan, want Kramnik heeft al aangekondigd Kasparov niet te zullen accepteren als wereldkampioen.
Kortom: het is een rotzooitje met dat wereldkampioenschap. En het zou zo rimpelloos kunnen verlopen als men even doet wat ik nu ga voorstellen.


In navolging van de verschillende disciplines bij het hardlopen organiseren wij vier kampioenschappen: het WK Snelschaak met 5 minuten bedenktijd per persoon per partij; het WK Rapid met een half uur bedenktijd; het WK Uurschaak met een uur bedenktijd. En tot slot het WK Schaken, met twee uren bedenktijd per speler. Voor dit laatste toernooi worden alleen de toptienspelers uitgenodigd, zodat we altijd een respectabele kampioen hebben. Al die verschillende disciplines hebben hun eigen wereldranglijst en je zult zien dat daar andere namen bovenaan prijken. Het is simpelweg een ander soort schaak dat je speelt met minder bedenktijd. Kasimdzjanov werd alleen maar wereldkampioen, omdat hij in de tweekampen met normale bedenktijd de stand gelijk hield en vervolgens won in de tiebreak met verkorte bedenktijden.
Hij werd dus feitelijk kampioen in een andere discipline, dan waarin het toernooi werd gehouden. En precies hetzelfde deed Ponomariov in 2002. Daarin schuilt de geboorte van de vluchtige kampioen en dat probleem willen wij graag, als goed voorstel aan het begin van het nieuwe jaar, voor eens en altijd uit de wereld helpen.

REACTIES: DEKWESTIE@TELEGRAAF.NL

Post Reply